Enkel svensk kvalseger – Isak målskytt

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges anfallsspel fick sig en självförtroendeboost efter en 3-0-seger mot Malta hemma på nationalarenan. De lokala förmågorna Robin Quaison och Alexander Isak gjorde varsitt mål, och även Marcus Berg och Emil Forsberg var involverade i mycket framåt.

Redan i den första minuten kunde Robin Quaison sätta 1-0 efter att han rakat in en retur på en Marcus Berg-nick. Det var Quaisons femte mål på åtta landskamper.

– Att göra mål är mitt jobb. Det är kul att vara i målform men det är onödig statistik. Jag tänker mer på nästa match, säger Robin Quaison till SVT Sport.

Herrlandslaget i fotboll

Det svenska anfallspelet var stundtals frejdigt i den ljuvliga sommarvärmen i Solna, men ytterligare mål fick vänta till andra halvlek.

Efter ett stundtals omständligt spel så kombinerade Marcus Berg elegans och effektivitet när han klackade fram bollen till Viktor Claesson som satte bollen i nättaket. Framspelningen var matchens behållning: Marcus Berg tog ner bollen på bröstet, felvänd mot målet, och klackade den på volley, en pass som frispelade Claesson.

”Inte upplevt det tidigare”

Marcus Berg, involverad i de två första målen fick sedan ovationer när han byttes ut, mot någon som fick ännu större applåder av att kliva in på planen: 19-årige Alexander Isak, som publiken ropat efter. Han behövde sedan bara några minuter på sig att sätta en Forsberg-retur till 3-0.

Forsberg samspelade med Quaison, där Quaison fintade sig ren i straffområdet och gav tillbaka bollen till Forsberg, vems skott via en retur gick ut rakt till Isak som satte ett vristskott från nära håll. Då hade Isak bara varit på plan i några minuter.

– Det är en speciell känsla, som jag inte upplevt tidigare att hela arenan skriker mitt namn. Det är en fantastisk känsla. Jag tänker inte så mycket när jag spelar, men jag kände att det var ett par veckor sen senaste matchen, säger Alexander Isak till SVT Sport.

Alexander Isak gjorde därmed sitt första EM-kvalmål; hans andra landslagsmål på fem landskamper. Både Alexander Isak och Robin Quaison är uppvuxna i områden nära nationalarenan och de båda anfallarna är fostrade i AIK.

Bra läge i gruppen

Sverige har nu gjort ett litet ryck tillsammans med Spanien i grupp F. De två bästa lagen blir direktkvalificierade till EM. Spanien har maximala nio poäng, Sverige har sju. Trea är Rumänien på fyra poäng, medan Norge bara lyckats knipa två pinnar.

EM-kval

Sverige logo

Sverige

3 - 0

Malta logo

Malta

Friends Arena, Solna
Publik: 26421
Domare: Robert Harvey

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet