Foto: Bildbyrån

Strejken över i spanska damligan i fotboll – parterna har kommit överens

Uppdaterad
Publicerad

Premiäromgången av spanska damligan i fotboll, Liga F, ställdes in på grund av en spelarstrejk. Men nu har parterna kommit överens om bättre minimilön, meddelar Liga F.

”Efter ytterligare en lång dag av förhandlingar har Liga F och fackföreningarna nått en överenskommelse om minimilönen som gör att strejken kan avblåsas”, skriver Liga F på sin hemsida.

Det bör innebära att fredagskvällens match mellan Valenica och Real Madrid kommer spelas som planerat, vilket isåfall blir en uppskjuten ligapremiär.

Spansk damfotboll har aldrig varit bättre rent sportsligt. I juni vann Barcelona ännu en Champions League-titel. I augusti vann det spanska landslaget VM för första gången. Ändå ställdes ligapremiären för en vecka sedan in. Spelarfacket AFE fick med sig spelarna i en strejk för mer rättvisa villkor och att gapet till herrspelarna i La Liga ska minska.

Nu har parterna alltså kommit överens. Minimilönerna kommer under den här säsongen vara 21 000 euro, en ökning från tidigare 16 000 euro.

I La liga för herrrarna är samma minimilön 182 000 euro (säsongen 2022/2023).

Även förra året ställdes premiären in på grund av en strejk. Då var det domarna som strejkade för att få mer rättvisa löner.

Det är ännu inte klart när de uppskjutna matcherna från första omgången ska spelas.

KLIPP: Caroline Jönsson om kyssen och uppropet: ”Jobbat hårt för att flytta fram positionerna”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Caroline Jönsson är styrelseledamot i fotbollens globala spelarfack Fifpro och en av 19 svenska idrottskvinnor som har skrivit under ett upprop. Foto: SVT/Bildbyrån

Minimilöner enligt nya avtalet

Säsongen 2023/24: 21 000 euro, med möjlighet till en ökning till 23 000 euro beroende på tillväxten av seriens kommersiella intäkter.

Säsong 2024/25: 22 500 euro, som kan höjas till 25 000 euro beroende på tillväxten av seriens kommersiella intäkter.

Säsong 2025/26: 23 500 euro, vilket kan komma att höjas till 28 000 euro beroende på tillväxten av seriens kommersiella intäkter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.