Martin Strömbergsson är ångerfull Foto: TT Nyhetsbyrån

Strömbergsson ångerfull och ledsen:”Så långt från min personlighet du kan komma”

Uppdaterad
Publicerad

Domaren Martin Strömbergsson är tillsvidare avstängd efter att ha uttryckt sig nedsättande mot Östersunds målvakt Aly Keita.
SVT Sport har varit i kontakt med Strömbergsson som förklarar händelsen i ett öppet brev.
”Jag vill slå fast att jag ej haft någon elak eller rasistisk tanke med mitt sätt att uttrycka mig”, skriver han.

I ÖFK-podden berättade målvakten Aly Keita att domaren Martin Strömbergsson hade sagt följande till honom: ”Gå tillbaka till ditt mål så att de kan kasta bananer på dig” under en match mot Gif Sundsvall förra säsongen.

Domaren Martin Strömbergsson har stängts av i väntan på utredning.

– Det är oacceptabelt. Man måste tänka på vad man säger, säger domarchef Stefan Johannesson till SVT Sport.

Väldigt ångerfull

SVT Sport har varit i kontakt med Martin Strömbergsson som är väldigt ångerfull. Han orkade inte ställa upp på en intervju eftersom det skulle bli alldeles för känslomässigt för tillfället.

Han hävdar att uttrycket är ett floskelaktigt.

”Det finns inte en enda gen i min kropp som har haft någon elak eller rasistisk baktanke med det jag för ett år sedan uttryckte till Aly Keita. Istället har jag använt ett floskelaktigt uttryck utan tanke på varken hudfärg, bakgrund eller kultur hos aktuell spelare. Jag har direkt under matchen bett om ursäkt, följt upp med ett samtal i domarrummet efter slutsignal, träffat Aly Keita i en match några veckor senare och än en gång följ upp händelsen och bett om ursäkt för mitt korkade och obildade uttryck.”

”Det är så långt från min personlighet och mina värderingar du kan komma.”

KLIPP: Aly Keita om reaktionerna efter att han berättat om de nedsättande orden (16 juni, 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Aly Keita om domarens rasistiska uttalande Foto: Per Danielsson/TT

Strömbergssons brev i sin helhet

Visa

”Det finns inte en enda gen i min kropp som har haft någon elak eller rasistisk baktanke med det jag för ett år sedan uttryckte till Aly Keita. Istället har jag använt ett floskelaktigt uttryck utan tanke på varken hudfärg, bakgrund eller kultur hos aktuell spelare. Jag har direkt under matchen bett om ursäkt, följt upp med ett samtal i domarrummet efter slutsignal, träffat Aly Keita i en match några veckor senare och än en gång följ upp händelsen och bett om ursäkt för mitt korkade och obildade uttryck.

Jag är väl medveten om att det är mottagaren som bestämmer hur kommunikationen ska uppfattas och är väldigt ledsen över att en kollega i fotbollsfamiljen blivit illa berörd av något jag sagt, men jag vill ändå slå fast att jag ej haft någon elak eller rasistisk tanke med mitt sätt att uttrycka mig.

Jag vet att jag har gjort fel. Jag har bett om förlåtelse. Det floskelaktiga uttrycket existerar ej längre i mitt ordförråd. Jag är trygg i mina värderingar, har lagt stor del av mitt vuxna liv på att arbeta med integrationsfrågor och fungerar ofta som fadder till yngre domare från andra kulturer. Jag är utbildad och erfaren när kritik riktas mot mig som fotbollsdomare, men att mitt dumma och obildade uttryck nu gör att jag framställs som främlingsfientlig eller rasist gör ont. Det är så långt från min personlighet och mina värderingar du kan komma”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer