Oliver Zandén. Foto: Bildbyrån

Oliver Zandén lämnar Elfsborg för Ligue 1

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterbacken Oliver Zandén har under våren och sommaren slagit igenom i Elfsborg och allsvenskan. Nu är det klart att 20-åringen flyttar till franska Ligue 1-klubben Toulouse.

Zandén anslöt till Boråsklubben 2016, 15 år gammal, och har gått genom ungdomsleden upp till a-laget i allsvenskan. Under hösten 2021 kallades han dessutom upp till det svenska U21-landslaget.

Men det ordentliga genombrottet kom säsongen 2022. På 13 matcher, varav åtta från start, har Zandén visat upp sina offensiva färdigheter från vänsterbackspositionen och stått för två mål och tre framspelningar. Det gjorde att klubbar utomlands fick upp ögonen för 20-åringen.

Nu är det alltså helt klart att Toulouse FC i den franska högstaligan, Ligue 1, köper loss Zandén.

– Man vet att det är en tuff liga med väldigt bra lag sedan tidigare, så det ska bli väldigt spännande att börja träna och spela matcher här nu med Toulouse, säger Oliver Zandén i ett uttalande på Elfsborgs hemsida.

Elfsborg skriver att det är en av deras största försäljningar någonsin, och enligt uppgifter i franska medier landar prislappen på runt 17 miljoner kronor.

– Visst känns det lite tidigt att Oliver lämnar oss redan nu men hans framfart i allsvenskan har gjort att flera klubbar har visat ett stort intresse. Med en bra dialog och samarbete med Oliver själv, involverade agenter och till sist Toulouse FC har vi nu valt att genomföra en övergång, säger Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.