Foto: TT

Pia Sundhages stjärna guldhjälte i USA

Uppdaterad
Publicerad

North Carolina Courage tog andra raka titeln i NWSL – damernas proffsliga i fotboll i USA.

Att den brasilianska mittfältaren Debinha var högst delaktig när titeln säkrades var givet.

– Hon är en komplett spelare, säger tränaren Paul Riley.

Debinha stod för båda målen när Pia Sundhages Brasilien besegrade VM-fyran England med 2–1 tidigare den här månaden. Och att den brasilianska landslagsspelaren är i storform råder det ingen tvekan om.

Mittfältaren är en av den amerikanska ligans starkast lysande stjärnor och i finalen mot Chicago Red Stars utsågs Debinha till matchens bästa spelare inför hemmapubliken på över 10 000 personer.

”Hon har vuxit”

2017 kom Debinha till North Carolina, där även svenska Julia Spetsmark spelar (på bänken i finalen), och brasilianskan hyllas av tränaren Paul Riley.

– Direkt när hon kom hit hade hon ett par månader då hon inte gillade att spela på båda sidorna om bollen. Det fungerade inte, säger Riley, som kallar Debinha den bästa brasilianska spelaren han någonsin sett.

– Men sedan dess har hon vuxit, tagit ansvar.

Debinha gjorde första målet i finalen som slutade North Carolina vann med 4–0 – den största segern någonsin i en NWSL-final.

– Jag tror att ni kunde se i dag hur många gånger hon kom tillbaka bakom bollen och försvarade för oss, hon är en komplett spelare, fortsätter tränaren.

Vill hjälpa laget

Debinha lämnades överraskande utanför de elva spelare som NWSL plockat ut i sin ”bästa elva”-lista för säsongen – men verkade inte bitter över det.

– Jag vill bara hjälpa mitt lag. Jag vill bara utvecklas varje träning och varje match, sade hon nöjt efter matchen.

Australienskan Sam Kerr utsågs till ligans bästa spelare, MVP, men fick alltså se sig snuvad på titeln med sitt Chicago.

Arkiv: Reportage från NWSL om Portlands mäktiga publiksnitt – högre än nästan hela allsvenskan (20 maj 2018).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.