HIF:s Martin Olsson i kamp med Djurgårdens Aslak Witry. Foto: Bildbyrån

”Svåraste jag varit med om”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska fotbollförbundets tävlingskommitté (TK) gick emot Helsingborgs läkare, smittskydd Skåne och fotbollförbundets egna medicinska kommitté. TK:s ordförande Christer Gustafsson stårt fortsatt fast vid att beslutet var det rätta.

– Det var inget lätt beslut, det var nog det svåraste jag varit med om under mina år i TK. Det var en hel del diskussioner, säger han till TT.

Inför gårdagens allsvenska match mellan Helsingborg och Djurgården rådde det smittspridning i hemmalaget. Smittskydd Skåne avrådde från att bedriva någon fotbollsverksamhet och Helsingborg skickade en hemställan till SvFF:s tävlingskommitté om att skjuta upp matchen.

Men TK valde att gå emot smittskydd Skåne och även SvFF:s egna medicinska kommitté. Dagen efter står TK fortsatt på sig och man menar att det var rätt beslut att spela matchen.

– Vi lutar oss mot det internationella regelverk som finns, att det är okej att spela fotbollsmatcher. Alla elitföreningar bedriver ett professionellt arbete enligt ett protokoll som är godkänt av Folkhälsomyndigheten och det går ut på att man kan säkra arbetsplatsen under matchdagen. Det var det som fällde avgörandet. Vi kände en stark tilltro att föreningarna jobbar professionellt med protokollet, säger han till TT.

– Fotboll är en sak som engagerar. Vi visste väl att oavsett vilket beslut vi skulle fatta så skulle det bli diskussioner. Det var vi på det klara på.

”Större spridning”

SvFF:s medicinska kommittés ordförande Magnus Forssblad befarar att matchen mot Djurgården kan få konsekvenser för Helsingborg.

– I värsta fall blir det en större spridning i klubben. Och det är ju inte bra i så fall, säger Forssblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.