Foto: Bildbyrån

HIF efter beslutet: ”Det är helt horribelt”

Uppdaterad
Publicerad

Risken för att mötet mellan Helsingborg och Djurgården inte skulle bli av efter coronalarmet är över. ”Tävlingskommittén meddelade nu på förmiddagen att dagens match mot Helsingborg ska spelas som planerat 14:30 på Olympia”, skriver Djurgården på sociala medier.

– Det här strider mot arbetsmiljörätten att genomföra den här matchen, för mig och de jag talat med råder det ingen tvekan om det, säger en upprörd HIF-ordförande Krister Azelius till Fotbollskanalen.

Fyra spelare i Helsingborgs A-trupp har drabbats av covid-19. Igår valde man att ställa in den matchförberedande träningen inför mötet med Djurgården. Klubben ansökte om om att få mötet med Djurgården framflyttat.

Något som SVFF:s tävlingskommitté alltså inte hörsammat

”TK har stor tilltro till det protokoll och de säkerhetsåtgärder som SEF-klubbarna har enats om att uppnå smittsäkra arrangemang”, skriver Tävlingskommittéen i sitt beslut.

Man skriver också att man baserar resultat på FHM:s generella hållning att fall av covid-19 ska isoleras och att verksamheter inte ska stängas ned.

HIF rasar

Helsingborgs ordförande köper inte det resonemanget.

– Smittskyddsläkare har sagt till oss att vi inte kan bedriva någon fotbollsverksamhet. Vi fick inte träna i går – och vi ska inte spela match i dag. För mig är det märkligt att svensk fotboll i dessa coronatider, när hela världen står på, fattar ett beslut som står i direkt strid mot de rekommendationer som lämnas av läkarna på smittskydd, säger Azelius till Fotbollskanalen.

– Överhuvudtaget tycker jag detta är oerhört illa skött. Jag tycker att hanteringen är bedrövlig, fortsätter Azelius.

Klockan 14.30 blir det alltså avspark på Olympia i Helsingborg.

Helsingborgs klubbdirektör Joel Sandborg är förvånad över beslutet.

– Vi har inte heller fått någon som helst förklaring till varför TK har tagit det här beslutet. Det är helt horribelt och går emot alla rekommendationer. Smittskydd Skåne har starkt avrått oss från att spela matchen, så det finns ingen logik i att man utsätter spelarna för den här risken, säger han till TT.

Djurgården: Känner oss trygga

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson säger att Stockholmslaget hela tiden varit inställt på att det ska bli match.

Enligt Andersson finns det inte någon oro i spelartruppen med tanke på läget.

– Nej, vi har haft en dialog med Helsingborg om den biten, så vi känner oss väldigt trygga med de åtgärder som gjorts, säger Andersson till Aftonbladet.

Christer Gustafsson, ordförande i tävlingskommitten hänvisar till det publicerade beslutet.

”Jag har inte mer i dagsläget att säga än vad som framgår av hemsidan”, skriver han i ett sms till SVT Sport.

ARKIV: Här sänker Sirius Helsingborg med straff i slutminuterna (17 augusti):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.