Svenska landslagschefen: ”Fler OS-platser till Europa”

Uppdaterad
Publicerad

Den europeiska dominansen i VM gör att Sveriges landslagschef Marika Domaniski Lyfors kräver fler OS-platser för Europa i framtiden:

– Sett till hur konkurrenssituationen ser ut och hur damfotbollen har utvecklats så är Europa starkast, säger hon till SVT Sport.

Europa har tre platser till OS-fotbollen i Tokyo nästa år. Och när de europeiska lagen går urstarkt i fotbolls-VM i Frankrike, som ligger till grund för vilka nationer som får delta i Japan, är kampen om Europas platser stenhård. Av åtta kvartsfinal-lag i fotbolls-VM är USA det enda från en annan världsdel.

Landslagschefen Marika Domanski Lyfors menar att OS-fotbollen hade gynnats av fler europeiska lag.

– Jag har i alla år tyckt att vi har alldeles för få platser i OS för att vara en så stark konfederation som vi är, säger hon.

Varför vill du ha flera europeiska lag?

– För att Europa är så starkt som det är. Jag tror inte att fotbollen gynnas av att de bästa lagen inte är med i OS.

Samtidigt menar den före detta förbundskaptenen att hon hellre vill se ett OS-kval snarare än att insatsen i VM avgör vilka som får delta i de olympiska spelen.

– Det bästa hade varit att ha ett OS-kval, det har vi slagits för länge. Problemet är att den internationella kalendern är väldigt tajt i och med EM. Men jag tror att vi på sikt kommer att ha ett separat OS-kval.

Inför kvartsfinalerna i VM är sju av de åtta lagen från Europa. Om Frankrike skulle slå ut det enda landet utanför Europa, USA, i kvartsfinalen måste Sverige (och de andra) vinna VM-semifinalen för att nå OS. Om Frankrike åker ur i kvarten räcker det att nå semifinal för att få spela OS.

Kvartsfinalerna: Tyskland–Sverige, Italien–Nederländerna, USA–Frankrike, Norge–England.

12 platser i OS-fotbollen

Tolv nationer gör upp om OS-medaljerna i Tokyo 2020. Värdnationen Japan är direktkvalificerad, och så här delas övriga platser upp:

Asien: Två platser. De två främsta lagen i det pågående OS-kvalet (åtta lag återstår, finalomgången spelas i mars 2020) går till OS.

Afrika: 1,5 plats. Segraren i det pågående OS-kvalet (16 lag återstår, finalen spelas i början av 2020) går till OS. Tvåan går till playoff mot Chile, tvåa i Copa América.

Nord- och Centralamerika: 2 platser. Kvalet inleds i oktober. De två främsta lagen går till OS.

Sydamerika: 1,5 plats. Brasilien är klart för OS som vinnare av Copa América 2018. Chile, tvåa i Copa América, ska spela playoff mot tvåan i afrikanska kvalet om ytterligare en OS-plats.

Oceanien: En plats. Nya Zeeland kvalade in till OS genom att vinna Oceaniska mästerskapet 2018.

Europa: Tre platser. De tre främsta europeiska lagen i VM 2019 går till OS. Om två eller flera lag inte går att skilja åt avgörs platserna genom ett OS-kval. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.