Sven Göran Eriksson. Foto: Bildbyrån

Svennis: ”Jag har aldrig sökt ett jobb i hela mitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

Sven-Göran Eriksson är en av Sveriges största tränare genom tiderna.

Han började sin resa i Degerfors 1977, och efter det rullade allt på när erbjudande efter erbjudande nådde ”Svennis”.

– Jag har aldrig sökt ett jobb i hela mitt liv, säger han till sajten Branschen.se.

Sven-Göran Eriksson inledde karriären som tränare i Degerfors, men det var i IFK Göteborg som han slog igenom rejält där han vann Uefacupen, Allsvenskan och Svenska cupen 1982.

Efter det rullade det bara på för den värmländske tränaren som under karriären hann med att träna klubblag i länder som Portugal, Italien och England. Och något som alla uppdragen hade gemensamt var att han aldrig sökt jobben.

– Jag har aldrig sökt jobb i hela mitt liv. Alla mina uppdrag har tillkommit genom de resultat jag har uppnått. Jag har aldrig gått igenom några traditionella anställningsintervjuer, aldrig suttit ner och genomfört några tester eller blivit analyserad, säger han till Branschen.se.

”Har varit jobbigt”

Men det har till en viss del blivit för många som kontaktat ”Svennis” när framgångarna har varit stora.

– Klart det har varit jobbigt många gånger att alltid bli kontaktad. Alla har det bästa erbjudandet och alla påstår att de har de bästa kontakterna och att de känner alla inom fotbollsvärlden. Jag har dock alltid svarat och försökt bemöta alla agenter med en vänlig ton. Jag är uppfostrad så och dessutom är jag från Värmland, vi är vänliga.

Det finns dock en period i karriären där agenter höll sig lite lugna, och det var när han hade ett av karriärens största uppdrag, när han under fem och ett halvt år var förbundskapten för Englands landslag.

– Då var det en lugn tid, inga agenter hörde av sig. De förstod att jag inte skulle byta bort det jobbet. Men så fort jag hade avgått började telefonen ringa igen.

ARKIV: Svennis besöker Skavlan – avslöjar hur herrgårdsköpet gick till (28 november 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.