Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Sven-Göran Eriksson berätta om sitt liv med cancersjukdomen. Foto: Jonas Ekströmer

”Svennis” om alla hyllningar: ”Känner stor tacksamhet”

Uppdaterad
Publicerad

Efter sitt sjukdomsbesked hyllas Sven-Göran Eriksson överallt. Och han orkar med det mesta än så länge.

– Blir man däckad nån dag så tänker man på sjukdomen men annars inte, säger ”Svennis” till SVT Sport.

Det var i januari som Sven-Göran Eriksson fick beskedet om sin cancersjukdom och att han i bästa fall har ett år kvar att leva. Sedan dess har han hyllats på bland annat Idrottsgalan och i Portugal, där han tränade sin första klubb utomlands, Benfica. Och på Anfield Road fick han hyllas och coacha ett lag med Liverpool-legender.

– Det var unikt och ett minne för livet, jag känner stor tacksamhet för det, säger Sven-Göran.

Fotbollens historia

Många vill passa på att hylla och ha med honom och han tackar ja till det han orkar med.

– Ibland måste jag säga nej för att det slår ut mig men för det mesta går det bra. I början när jag fått en dom var det jobbigt men det har gått över, nu tänker jag inte så mycket på det, säger ”Svennis” om sjukdomen.

”Unik som ledare”

Den här dagen var det presskonferens och presentation av SVT:s dokumentärserie ”Fotbollens historia”. På plats fanns bland annat flera av de Göteborgsspelare som ”Svennis” tränat, exempelvis Torbjörn Nilsson och Glenn Strömberg.

– Jag ger inte energi utan får energi av att träffa fotbollsvänner, vara på en stadion eller vad det nu är, säger Eriksson.

Och värmen mellan honom och de andra genomsyrar lokalen i SVT-husets entré.

– Han betydde allt när han kom till Göteborg, säger Torbjörn Nilsson efter att ha gett ”Svennis” en stor kram. Hade inte han kommit hade inte Göteborg vunnit UEFA-cupen två gånger. Så han är unik som ledare.

Sven-Göran själv är tacksam för det han får vara med om.

– Jag blir hyllad så länge jag är i livet, normalt sett blir man det när man dött så det är bara att vara lycklig och det är jag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbollens historia

Mer i ämnet