Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se ett utdrag ur avsnittet om Ralf Edströms genombrott. Foto: SVT

Premiär för Fotbollens historia: En upptäcktsfärd i de vackraste av landskap

Uppdaterad
Publicerad

Efter succén Hockeyns historia har Jens Lind och Albert Svanberg skapat en ny serie – Fotbollens historia. Den 21 april är det premiär för dokumentärserien om Sveriges nationalsport.

– Ambitionen är att ge gamla historier nytt liv, säger Albert Svanberg.

Dokumentären om fotbollens historia kommer sändas i åtta delar, och innehåller oberättade historier och aldrig visade bilder som ger nya perspektiv på historiska händelser.

– Att få fördjupa sig i SVT:s arkiv är som att gå på upptäcktsfärd i det vackraste av landskap. Känslan när flera av våra huvudpersoner dessutom började plocka fram privata gamla filmer som vi fick full tillgång till var fantastisk, säger Albert Svanberg.

Fotbollens historia

Varje avsnitt kommer följa en huvudperson och premiären fokuserar på när Sven-Göran ”Svennis” Eriksson kallade in en norsk idrottspsykolog för att hjälpa Torbjörn Nilsson.

Utöver det kommer tittarna bland annat få se när en 15-årig Pia Sundhage gör landslagsdebut och när Thomas Ravelli gick från att vara ständigt kritiserad till att bli nationalidol på en sekund i samband med den klassiska räddningen i VM 1994.

Det första avsnittet i dokumentärserien släpps den 21 april på SVT Play. Den 24 april är det premiär på linjär TV och därefter släpps ett halvtimmesavsnitt i veckan.

Alla avsnitt ur Fotbollens historia:

24 april: Sven-Göran Eriksson ”Svennis” kallar in en idrottspsykolog för att hjälpa Torbjörn Nilsson.

24 april: Pia Sundhage gjorde landslagsdebut som 15-åring och var sedan bofast i Blågult under två decennier. Men kanske hade hennes resa inte varit möjlig utan pionjärerna, Kerstin Johnson och Kerstin Larsson, på syfabriken i Öxabäck som bildade Sveriges första damlag efter en kväll på krogen.

1 maj: Gunnar Nordahl tog klivet ut i Europa och blev proffs i Milan, vilket gjorde att han sågs som landsförrädare och stängdes av på livstid från all svensk fotboll.

8 maj: Ralf Edströms genombrott. Bara 15 år gammal gjorde han debut i A-laget och som 19-åring var han bofast i landslaget.

15 maj: Thomas Ravelli gick från att vara ständigt kritiserad till att bli nationalidol på en sekund i samband med den klassiska räddningen i VM 1994.

22 maj: Hanna Ljungberg, Frida Östberg och Malin Moström förde Umeå IK till stora framgångar i Europa. De vågade drömma om att bli bäst, trots att de hade det mesta emot sig.

29 maj: Två av 1970-talets största fotbollshändelser hade skåningen Staffan Tapper som huvudperson. Men helt andra rubriker kom i slutet av karriären. I Malmö FF var han 1979 lagkapten för ett gäng skåningar som tog sig ända till final i Europacupen, dåvarande Champions League.

5 juni: VM-finalen mot Brasilien 1958 på Råsunda med filmmaterial från Kurt Hamrins fru, Marianne. I färg framträder en tid då Sverige kunde ha blivit bäst i världen. På filmullarna som återfanns långt senare i Hamrins källare finns också Kurt och Mariannes första tid i Italien då de som 20-åringar gav sig av på ett äventyr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbollens historia

Mer i ämnet