Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Träning i kyla eller snö – inget hindrade Umeå på resan mot att bli bäst i Europa. Se utdraget ur SVT:s dokumentärserie Fotbollens historia. Foto: SVT

Umeå IK blev bäst i Europa – trots svåra förhållanden

Uppdaterad
Publicerad

Umeå IK hade en hemlig dröm om att bli bäst i Europa – och lyckades.

Detta trots att de hade det mesta emot sig, som dåliga träningstider, mörker och snö.

– Man var ganska luttrad, säger Malin Moström i SVT:s dokumentärserie Fotbollens Historia.

Se bilderna från de tuffa förhållandena i spelaren ovan.

Umeå IK vann Uefa Womens Cup, nuvarande Champions League, två gånger 2003 och 2004, efter flera år av hårt slit och hård träning.

Fotbollens historia

Trots att laget spelade i högsta serien var det herrlaget som fick välja träningstider och mörkret spelade en avgörande roll då de fick spela så länge de såg bollen. Ibland tvingades laget till och med att spela i snö.

Frida Östberg berättar om ett minne:

– Fotbollsplanen var helt vit. Jag hade åkt elva mil enkel väg för att vara med och så står vi och funderar, ska vi skita i det eller vad ska vi göra? Det slutar med att hela laget springer upp en passningskvadrat som vi ska ha, vi trampar upp snön så vi får en yta spela i.

Östberg, Malin Moström och Hanna Ljungberg var en konstant trio under Umeås glansdagar och även en stor del i damlandslagets framfart med ett VM-silver 2003 som höjdpunkt.

Ljungberg berättar att det fanns vissa i landslaget som var lite kritiska kring hur mycket Umeåspelarna tränade. Och visst blev det mycket.

– Man visste att alla tjuvtränade när ingen såg för att blir lite, lite bättre. Vi tävlade inte mot varandra, men det var den attityden.

Se det sjätte avsnittet av Fotbollens Historia, ”Den hemliga drömmen”, på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbollens historia

Mer i ämnet