Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de unika färgbilderna från VM-finalen 1958. Foto: Privata/SVT

Se unika färgbilderna från finalen Sverige–Brasilien i VM 1958: ”Inte sett bilderna på 60 år”

Uppdaterad
Publicerad

Det var förbjudet för publiken att filma matcherna under VM 1958.

Men förbudet trotsades av Kurt Hamrins fru Marianne.

Nu kan SVT visa de unika färgbilderna från finalen i VM 1958.

– Vi har fått en guldgruva, säger Jens Lind, en av serieskaparna, i SVT:s Morgonstudion.

Efter succén Hockeyns historia har Jens Lind och Albert Svanberg skapat en ny serie – Fotbollens historia. På söndag, den 21 april, är det premiär för dokumentärserien om Sveriges nationalsport som går att se på SVT Play.

Ett av avsnitten kommer att fokusera på VM 1958.

Fotbollens historia

Lind: Tror inte mina ögon!

I det avsnittet gör Kurt Hamrin sin sista filmade intervju innan han avled i februari i år. I avsnittet visas även helt unika bilder.

– Jag träffade ”Kurre” för ett år sen. Sen frågade jag hans dotter, när vi skulle åka hem, om de hade några filmer. Hon gick ner i källaren, och ringde och sa att hon skulle ta med sig en bunt hem, berättar Jens Lind, och fortsätter:

– När vi tittar på materialet så tror jag inte mina ögon! ”Vad är det här? Det är färg, det är Brasilien, det är Sverige... Det är finalen!”

– Det finns ju bilder i SF-journalen där det står ”Förbjudet att filma”. Men hon har ju suttit där. De har ju inte sett bilderna på 60 år, ingen har gjort det! Så vi har fått en guldgruva!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbollens historia

Mer i ämnet