Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Tommy Svensson berätta om pappa Stigs hårda förhandling vid kontraktsskrivningen med belgiska klubben Standard Liege. Foto: SVT

Tommy Svensson om stenhårda förhandlingen bakom proffskontraktet: ”Höll på att fördärva mina chanser”

Uppdaterad
Publicerad

Stig Svensson, pappa till tidigare förbundskapten Tommy Svensson, var stenhård i förhandlingen när sonen erbjöds proffskontrakt – och krävde en övergångssumma.

– Det var nästan så att jag blev sur på honom för jag tyckte han höll på att fördärva mina chanser, berättar Tommy Svensson i dokumentärserien Fotbollens historia.

I dag kan en fotbollsspelare säljas för hundratals miljoner kronor. De första spelarkontrakten i Sverige låg med stor sannolikhet Stig Svensson bakom. Det berättar Tommy Svensson, tidigare förbundskapten, och tillika Stigs son.

I dokumentärserien Fotbollens historia, av Jens Lind och Albert Svanberg, beskrivs det som kan ha varit de första kontraktsskrivningarna i svensk fotboll. Stig Svensson skrev det som kallades en överenskommelse med sina spelare i Öster. Ett av kontrakten beskriver hur en spelare kunde få mellan 500-2 000 kronor per år i slutet av 60-talet.

Fotbollens historia

”Hade ingen agent”

När Tommy Svensson, efter VM 1970, blev erbjuden ett proffskontrakt av belgiska klubben Standard Liege var pappa Stig med som förhandlare.

– Jag hade ingen agent, men han var ju en tuff förhandlare. Det var nästan så att jag blev sur på honom för jag tyckte han höll på att fördärva mina chanser. Han krävde pengar av klubben, berättar Tommy Svensson.

Enligt dåtidens rapportering rörde det sig om en summa på 400 000 kronor.

Se avsnitt 5 i Fotbollens historia: ”Äntligen älskad” finns på SVT Play.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se avsnitt 5 i Fotbollens historia: ”Äntligen älskad”. Foto: Gunnar Seijbold

Fotbollens historia – premiärdatum SVT Play

21 april: Det känsliga geniet

21 april: Flickan som hette Pelle

28 april: Förrädare eller frälsare

5 maj: Galet genombrott

12 maj: Äntligen älskad

19 maj: Den hemliga pakten

26 maj: Straffmiss och bragdguld

2 juni: VM-final på mammas gata

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbollens historia

Mer i ämnet