• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kerstin Johnson och Kerstin Larsson berättar hur de startade Sveriges första damlag i fotboll. Foto: SVT.

Festkväll la grunden till Sveriges första damliga: ”Vi var där på dans”

Uppdaterad
Publicerad

De startade det allra första damlaget i Sverige och berättar om hur en utekväll i Borås blev startskottet för allt.

– Vi var ju där på dans och då blev det att vi pratade om det. Nu går vi hem och startar ett damlag, berättar Kerstin Larsson i dokumentären Fotbollens historia.

Se klippet där de berättar hur allt började på en dans och hur en tidigare landslagsspelare reagerar på deras berättelse.

Det var i mitten av 1960-talet som Kerstin Johnson och Kerstin Larsson startade det första damlaget i fotboll. 1968 hade de även lyckats få ihop sex lag till den allra första serien, med lag från Västergötland och Halland: Örby, Skeppsjö, Hyssna, Kungsäter, Veddige och Öxabäck.

Fotbollens historia

– Det var många sömnlösa nätter innan vi fick igång serien. Vi ringde runt och jagade spelare och annonserade efter motståndare, berättar två av pionjärerna i Öxabäcks IF.

Knäckebrödsburk efter titel

Idag ser du hur svenska landslaget spelar på stora arenor inför tusentals åskådare och spelarna är utlandsproffs.

– Det är otroligt. De får pengar och kan leva på det. När vi vann första SM:et 1973 så fick vi en knäckebrödsburk, säger Kerstin Johnson och skrattar.

Avsnittet i sin helhet finns på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbollens historia

Mer i ämnet