Foto: Bildbyrån

Svensk Elitfotboll om coronaviruset: ”Första alternativet är att skjuta fram omgångar”

Uppdaterad
Publicerad

Allsvenskan drar igång om en månad och just nu har sammanlagt 60 fall av coronaviruset bekräftats i Sverige. Svensk fotboll gör sig redo för att vidta åtgärder om så krävs.

– Det är klart vi följer utvecklingen noga och naturligtvis med viss oro, säger Mats Enquist, generalsekreterare i Sef, till SVT Sport.

Just nu är inställningen från alla parter att allsvenskan kommer att spelas precis som planerat, men man ser ändå till att vara redo ifall läget förvärras.

– Vi har mobiliserat krafterna med klubbarna, Sef, förbundet och även internationellt. Det finns alla möjliga varianter som skulle kunna inträffa och vi hade ett långt snack med klubbarna igår, säger Enquist.

I Italien, som har varit Europas värst drabbade land hittills, har man skjutit upp matcher och igår kom beskedet att man spelar utan publik den kommande månaden.

–  Vår inställning kommer alltid att vara att så länge det är tillrådligt att spela matcher utan begränsningar så vill vi göra det. Om det av någon orsak inte går så är det första alternativet att skjuta fram matchomgångar för att senare kunna spela utan begränsningar.

Oavsett hur det blir så tror Enquist att viruset kommer att påverka den svenska elitfotbollen då den drar igång på allvar.

– Det kanske är färre som går på matcher om man känner sig sjuk eller orolig. Vi spelar som vanligt i alla fall tills man kommer med rekommendationer från myndigheter om att man ska ha begränsningar på publiken eller att man inte får spela med publik över huvud taget. Vi är redo för de diskussionerna, men planerar inte för det just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.