Sverige förlorade mot Spanien efter Sebastian Larssons hands. Foto: Bildbyrån

Sverige föll mot Spanien – största förlusten på snart fyra år

Sverige höll stången i 64 minuter mot Spanien. Sedan rämnade allt.

Blågult föll med 0-3 och Janne Andersson inkasserade sin största förlust sedan han tog över som förbundskapten 2016.

Sverige hade inte speciellt mycket att säga till om i bortamötet mot Spanien i EM-kvalet. Trots att det var mållöst efter 45 minuter, var tendensen oroande och Robin Olsen hade stått för flertalet högoktaniga räddningar.  Dessutom hade Viktor Claesson tvingats utgå skadad.

I den andra halvlek rämnade allt.

Herrlandslaget i fotboll

I den 64:e minuten fick hemmalaget straff sedan Sebastian Larsson fått bollen på handen. Sergio Ramos var skoningslös från elva meter. En stund senare drog Filip Helander på sig ytterligare en straff och Alvaro Morata satte 2-0 bakom Robin Olsen.

– Besvikelse så klart. Vi hade förhoppningar att få med oss något härifrån. Spontant känns det inte som att jag kan säga så mycket om straffen. Bollen tar absolut på handen, säger Sebastian Larsson till SVT Sport.

Största förlusten sedan 2015

Till slut blev det 3-0 till Spanien, och Sverige får därmed rikta in sig på andraplatsen i EM-kvalgruppen.

– Det är så klart svårt att vinna matcher när du får två straffar emot dig. Jag tyckte vi genomförde matchen på ett bra sätt innan, och låg defensivt. Straffen kom olägligt och vi började växa in i matchen. Surt så klart, säger Emil Forsberg till SVT Sport.

För Janne Andersson är det den största förlusten sedan han blev förbundskapten hösten 2016. Under han tid är det 0-2-förlusterna mot England i VM 2018 och Nederländerna i VM-kvalet 2017 som var de största fram till i dag.

Vi får backa till den 8 september 2015 för att hitta en tremålsförlust. Då föll Blågult med 1-4 hemma mot Österrike i EM-kvalet.