Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En inflytelserik svensk fotbollsagent uppges ha lockat till sig spelare med hjälp av pengar från gängkriminella. Foto: Bildbyrån

Svensk fotbollsagent uppges ha stark koppling till gängkriminalitet

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en granskning av Dagens ETC och Fotboll Sthlm har en inflytelserik svensk fotbollsagent kopplingar till kriminella nätverk.

Med hjälp av pengar från gängen ska agenten bland annat ha knutit till sig svenska landslagsspelare och ungdomsspelare i AIK.

Agenten är i dag en av Sveriges mest inflytelserika fotbollsagenter. Granskningen, som är gjord av Dagens ETC och Fotboll Sthlm, visar att agenten tagit emot hundratusentals kronor från gängkriminella. 

Han har dessutom utretts för grov ekonomisk brottslighet flera gånger, men han är inte dömd. 

Enligt granskningen har agenten flera svenska landslagsspelare i sitt stall. Utöver det ska han även ha lockat till sig ungdomsspelare i AIK, bland annat med hjälp av dyra klockor.

”Kommer inte ur det”

Mannen uppges ha ett stort inflytande i Stockholmsklubben då flera ungdomsspelare känner sig tvungna att arbeta med agenten. 

– Det finns ungdomar som kan tyckas tjäna på det här, men de kanske inte heller alltid har det så lätt. De är kopplade till personer med grova kriminella kontakter och det vet de ju om. De kommer inte ur det enkelt även om de skulle vilja, säger en källa till Dagens ETC och Fotboll Sthlm. 

Agenten har ingen förmedlarlicens hos Svenska fotbollförbundet och förbundet kan därmed inte ta till några disciplinära åtgärder. 

SVT Sport har sökt fotbollsagenten utan framgång. AIK har meddelat SVT att de avvaktar kommentar tills hela granskningen publicerats av Dagens ETC och Fotboll Sthlm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.