Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Svensk seger efter blixtvändning mot Brasilien

Uppdaterad
Publicerad

Rekordpublik på Friends Arena.

Då stod Sverige för en blixtvändning i EM-genrepet mot Brasilien.

0–1 blev till 2–1 på bara tre minuters spel efter ett trippelbyte av den svenske förbundskaptenen Peter Gerhardsson.

– Fotboll kan vara ganska kul ibland. I dag var det riktigt roligt. Magisk inramning, snygga mål och en vändning, säger Gerhardsson.

33 218 åskådare hade letat sig till Friends Arena under tisdagskvällen för att bevittna Sveriges EM-genrep mot Pia Sundhages Brasilien. Ett publikrekord så det bara sjunger om det. Det tidigare låg på 25 882 åskådare och sattes på Friends Arena 2019 när Sverige mötte Tyskland i en träningsmatch.

Men man kan inte direkt påstå att rekordpubliken fick valuta för entrépengen till en början. Den första halvleken var trist och chansfattig. Närmast ett mål kom Brasilien när vänsterbacken Tamires prickade stolpen bakom Hedvig Lindahl med ett misslyckat inlägg efter 25 minuters spel. I övrigt fanns det inte så mycket intressant att rapportera om.

Den andra halvleken bjöd på desto bättre underhållning.

I den 50:e minuten serverade Fernanda Palermo anfallsstjärnan Debinha en öppen gata mot det svenska målet och fri med Hedvig Lindahl gjorde 30-åringen inga misstag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Debinha jublar efter att ha gjort 1-0 mot Sverige. Foto: Bildbyrån

Efter målet hade Sverige fortsatt svårt att skapa någonting av värde och i den 64:e minuten gjorde förbundskaptenen Peter Gerhardsson ett trippelbyte. Ut med Kosovare Asllani, Fridolina Rolfö och Sofia Jakobsson – och in med Stina Blackstenius, Olivia Schough och Johanna Rytting Kaneryd.

Det visade sig verkligen göra susen.

En minut senare var det kvitterat efter en riktigt fin individuell insats av Rytting Kaneryd och två minuter senare hade Sverige vänt på steken efter ett fint Jonna Andersson-inlägg som en omarkerad Lina Hurtig enkelt kunde nicka i mål.

– Jag var sjukt taggad och väntade bara på ett inhopp, jag har känt fin form under en lång period. Jag tror det var min första bolltouch och det var kyligt att sätta dit den, säger Rytting Kaneryd.

Snacka om blixtvändning.

– Fotboll kan vara ganska kul ibland. I dag var det riktigt roligt. Magisk inramning, snygga mål och en vändning, säger Gerhardsson.

Med drygt en minut kvar att spela av ordinarie tid satte sedan Stina Blackstenius spiken i den brasilianska kistan när hon mycket snyggt lobbade in 3–1-målet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Gerhardsson: ”Magisk inramning och snygga mål”. Foto: SVT

Träningslandskamper

Sverige logo

Sverige

3 - 1

Brasilien logo

Brasilien

Friends Arena, Solna
Publik: 33218
Domare: Sandra Bastos

Sveriges startelva mot Brasilien

Lindahl – Glas, Ilestedt, Eriksson, Andersson – Angeldal (ut 73), Asllani (ut 64), Björn (ut 85) – Jakobsson (ut 64), Hurtig (ut 85), Rolfö (ut 64).

Avbytare: Falk, Musovic, Sembrant, Nildén, Kullberg, Blackstenius (in 64), Blomqvist (in 85), Seger (in 73), Rytting Kaneryd (in 64), Bennison (in 85), Schough (in 64), Rubensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.