Svenska anfallare går tungt i Europa. Foto: Bildbyrån

Svenska anfallskrisen allt djupare

Publicerad

SVT Sport har sammanställt hur anfallsbesättningen har levererat sedan senaste samlingen och även listat potentiella alternativ i en tid då mål och speltid lyser med sin frånvaro från de etablerade landslagsspelarna.

När Sverige vann den avgörande Nations League-matchen mot Ryssland den 20 november i fjol gjorde Janne Andersson bokslut med en forwardsbesättning bestående av Marcus Berg och Victor Claesson på topp. Hur har spelarna skött sig sedan dess? SVT har sammanställt hur anfallarna presterat ute i sina klubblag.

Den landslagssamlingen fanns även John Guidetti, Isaac Kiese Thelin och Robin Quaison att tillgå i truppen som anfallsalternativ.

Onsdag den 13 mars tar förbundskaptenen ut truppen till det stundande EM-kvalet där Sverige möter Rumänien på Friends Arena 23 mars och tre dagar senare Norge på Ullevål.

Deltog i senaste landslagstruppen

Marcus Berg, 32 år, Al-Ain

Kommentar: Janne Anderssons förstaval på anfallspositionen har det kämpigt med målproduktionen just nu. Berg har inte hittat nätet på sex matcher, senaste fullträffen kom den 3 december.

Statistik sedan 20 november

Speltid: 630 minuter

Antal mål: 4

Antal assist: 1

Marcus Berg. Foto: Bildbyrån

Victor Claesson, 27 år, Krasnodar

Kommentar: Claesson stukade foten under landslagssamlingen i november och missade därefter cirka två veckors spel. 27-åringen går allt som oftast som vänsterytter i Krasnodar, men är given startspelare i det ryska storlaget.

Statistik sedan 20 november

Speltid: 679 minuter

Antal mål: 0

Antal assist: 2

Viktor Claesson. Foto: Bildbyrån

John Guidetti, 26 år, Alaves

Kommentar: Nej, det går inte John Guidettis väg borta i klubblaget Alaves. Efter en succéartad fjolårsutlåning från Celta Vigo till Alaves har han inte hittat målet en enda gång under 2018/2019. Faktum är att han kommer längre och längre ifrån att få speltid.

Statistik sedan 20 november

Speltid: 99 minuter

Antal mål: 0

Antal assist: 0

John Guidetti. Foto: Bildbyrån

Isaac Kiese Thelin, 26 år, Bayer Leverkusen

Kommentar: Kiese Thelin verkar tyvärr inte ha hittat rätt i sin utlåning från RSC Anderlecht till Bayer Leverkusen. Svensken har svårt att färga i laget och pendlar mellan att inte bli uttagen i matchtruppen och att sitta bänk i 90 minuter. Senast anfallaren kom till spel i en ligamatch var i slutet av oktober. I Europa-spelet har han dock luftats.

Statistik sedan 20 november

Speltid: 184 minuter

Antal mål: 0

Antal assist: 1

Isaac Kiese Thelin. Foto: Bildbyrån

Robin Quaison, 25 år, Mainz

Kommentar: Quaison är supergiven i Mainz och går där oftast som en av två forwards. 25-åringen har blivit ett allt mer frekvent namn i Jannes trupp och har där varit uttagen som anfallare under hösten.

Statistik sedan 20 november

Speltid: 985 minuter

Antal mål: 5

Antal assist: 2

Robin Quaison. Foto: Bildbyrån

Deltog i Blågult under landslagsåret 2018

Mikael Ishak, 25 år, Nürnberg

Kommentar: Var uttagen till landslaskamperna mot Ryssland och Slovakien i oktober, men tvingades lämna lägret på grund av skada. Tidigare har anfallaren bara deltagit på januariturnén. I Bundesliganykomlingen Nürnberg har svensken, precis som hela laget haft det tufft. Ishak gjorde den gångna helgen första ligastarten sedan i slutet av januari och fick 90 minuter direkt.

Statistik sedan 20 november

Speltid: 528 minuter

Antal mål: 1

Antal assist: 1

Mikael Ishak. Foto: Bildbyrån

Kristoffer Petersson, 24 år, Heracles Almelo

Kommentar: Höstens succéspelare fick chansen att göra A-lagsdebut mot Slovakien i en träningsmatch under oktobersamlingen, men hade en tung debut. Spelar nästan bara uteslutande vänsterytter i Heracles 4-4-3-system och har rent poängmässigt haft en tuff inledning på 2019.

Statistik sedan 20 november

Speltid: 893 minuter

Antal mål: 3

Antal assist: 0

Kristoffer Peterson. Foto: Bildbyrån

Sebastian Andersson, 27, Union Berlin

Kommentar: Janne Anderssons tidigare IFK Norrköping-adept gjorde precis som Mikael Ishak debut i det ”riktiga” landslaget under oktobersamlingen mot Ryssland och Slovakien i oktober. Andersson spelade 66 minuter mot Slovakien. Tidigare har han bara deltagit på januariturnén. I klubblaget är han en vital del och spelar regelbundet 90 minuter i det lag som just nu ligger på kvalplats uppåt mot Bundesliga.

Statistik sedan 20 november

Speltid: 812 minuter

Antal mål: 5

Antal assist: 2

Sebastian Andersson. Foto: Bildbyrån

Potentiella alternativ

Alexander Isak, 19 år, Willem II Tilburg

Kommentar: Blev uttagen av Janne Andersson till Januariturnén men blev tvungen att tacka nej i sista stund då Dortmund inte släppte honom. Efter att ha varit i frysboxen hela säsongen har 19-åringen tinat upp ordentligt sedan tyskarna valde att låna ut honom i slutet på januari.

Statistik sedan 20 november

Speltid: 600 minuter

Antal mål: 3

Antal assist: 1

Alexander Isak. Foto: Bildbyrån

Daniel Larsson, 32, Aris Saloniki

Kommentar: Precis som Isak har Larsson tinat upp efter en tung tid i Turkiet. I Grekland har den vindsnabbe 32-åringen fått fart på grejerna igen.  Spelar oftast till antingen höger eller vänster.

Statistik sedan 20 november

Speltid: 610 minuter

Antal mål: 2

Antal assist: 0

Bubblare: Marcus Antonsson, David Moberg Karlsson, Alexander Gerndt, Joel Asoro, Viktor Gyökeres.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer