Svenska dopningkommissionens ordförande Åke Andrén Sandberg. Infällt den ryska startelvan inför matchen mot Sydkorea i VM 2014. Foto: TT Nyhetsbyrån

Svenska dopningkommissionens ordförande om misstankarna

Uppdaterad
Publicerad

När den svenska dopningkommissionens ordförande Åke Andrén Sandberg nås av nyheten att flera medier rapporterar om en ny misstänkt rysk dopningskandal är han inte förvånad.

– Wada (internationella anti-dopningsbyrån) ger oss inte någon information förrän allt är klart, det vore intressant att veta vilket preparat det rör sig om, säger Åke Andrén Sandberg till SVT Sport.

Han avfärdar preparatet Meldonium som bland annat fällde Maria Sjarapova, eftersom det inte dopningklassades förrän i januari 2015. Det ryska fotbollslandslaget utreds enligt den brittiska tidningen Mail on Sunday efter oklarheter kring urinprov under VM 2014.

Mest troligt att misstankarna rör sig om EPO

Enligt Åke Andrén Sandberg som har mångårig erfarenhet av anti-dopningsarbete är det mest troligt att misstankarna rör sig om någon form av bloddopning.

– Om jag skulle dopa ett fotbollslag så skulle jag använda Erytropoetin, EPO, säger han och betonar att han inte vet något mer om misstankarna mot det ryska laget.

Bloddopning görs med syftet att öka uthålligheten hos idrottare.

– Men som jag minns det utmärkte sig inte ryssarna som speciellt uthålliga under VM, säger han.

Nyheten om dopningsmisstankarna kom mitt under Confederations Cup i Ryssland och med bara ett år kvar till att de ska hålla fotbolls-VM. Inga representanter från det ryska förbundet har ännu kommenterat uppgifterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.