Håkan Sjöstrand är en av de som åker till Qatar från förbundshåll. Foto: Bildbyrån

Svenska fotbollförbundet reser till Qatar

Uppdaterad
Publicerad

Svenska fotbollförbundet åker till Qatar.

I veckan är man på plats i VM-nationen tillsammans med flera andra förbund.

Svenska fotbollförbundet åker i dag till Qatar, arrangören för fotbolls-VM 2022, och är på plats fram till lördag. Det är en resa där representanter från flera andra nationer samt Europeiska fotbollsförbundet Uefa kommer att medverka på.

– Vi kommer att träffa VM-organisationen, regeringsföreträdare, lokala myndigheter, Fifa (Internationella fotbollsförbundet) och svenska ambassaden i Doha. Vi kommer att fortsätta med den dialog som vi har haft sedan 2016, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand till SVT Sport.

Han fortsätter:

– Vi kommer att lyfta fram olika saker, fortsätta föra en dialog om vikten att migrantarbetarnas rättigheter måste respekteras. Vi kommer att lyfta hbtq-personers rättigheter och även press-och yttrandefriheten, att man kan garantera en trygg miljö för media som ska bevaka mästerskapet.

Är det SvFF som ska ta upp det du säger eller är det något som gemensamt ska göras med andra förbund?

– Vi är flera nationer på plats och det här är frågeställningar som vi kommer att lyfta. Vi gör det i samverkan, och det här är områden som vi tycker det är viktigt att föra fram våra åsikter om, säger Sjöstrand.

Från SvFF kommer Håkan Sjöstrand och chefsjuristen Tobias Tibell att åka. Vissa förbund kommer att medverka digitalt och enligt Sjöstrand är det ett femtontal nationer samt Uefa som är med.

Var det inte aktuellt för er att medverka digitalt?

– Vi har sedan tidigare planerat att vi ska åka dit och vara på plats och framföra åsikter. Vad vi har sett efter restriktionerna som kom i dag så finns det möjligheter att åka dit medan det inte gör det för en del andra länder, och det försöker vi förhålla oss till på ett så bra och ansvarsfullt sätt som möjligt, säger Sjöstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.