• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Den åtalade ex-allsvenske spelaren anländer till tingsrätten. Foto: Andreas Hillergren/TT

Svenska fotbollsproffset överklagar avstängning

Uppdaterad
Publicerad

En ex-allsvensk fotbollsspelare har stängts av från all idrott i Sverige i fyra år.

Men nu har utlandsproffset överklagat Svenska fotbollförbundets avstängning.

Nu blir det upp till Riksdrottsnämnden att avgöra hans öde.

En tidigare allsvensk fotbollsspelare friades i somras av Malmö tingsrätt, där han stod åtalad för att ha tagit ett gult kort i en allsvensk match – i utbyte för att få låna 300 000 kronor.

Men när Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd för två veckor sedan kom med sin dom stod det klart att de valt att straffa spelaren. Fyra års avstängning från all idrott i Sverige blev deras dom.

Matchfixning

”Hans agerande i den allsvenska matchen har – tillsammans med hans bakgrund som proffs och föredöme för svenska fotbollsungdomar – fått en enorm massmedial uppmärksamhet och den omfattande negativa publiciteten har allvarligt skadat förtroendet för svensk fotboll”, skrev disciplinnämnden i sin dom.

Ytterligare två överklaganden

Nu har spelaren dock valt att överklaga domen till Riksidrottsnämnden. Det bekräftar Riksidrottsförbundets registrator Joakim Dahl för SVT Sport.

Även två andra spelare (en landslagsspelare i futsal, samt en spelare som är aktiv på lägre nivå) som straffades av disciplinnämnden i samma ärende har överklagat sina domar. Den fjärde och sista spelaren (även det en landslagsspelare i futsal) som dömdes av disciplinnämnden har ännu inte överklagat, men har resten av dagen på sig.

ARKIV: Matchfixning: Så kan det gå till (15 maj 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet