Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Matilda Lundblad står bakom skaderapporten. Foto: Bildbyrån

Rapport visar: Fotbollslag på elitnivå har i snitt två spelare långtidsskadade

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollslag på elitnivå har i snitt alltid två spelare långtidsskadade.
Det visar allsvenska lagläkaren Matilda Lundblads Uefa-rapport.
– Många klubbar säger att det är otur att vi har haft så många skador. Men det är inte otur, i elitfotboll måste man räkna med skador och anpassa spelartruppen efter det, säger Matilda Lundblad, läkare i Göteborgs dam- och Elfsborgs herrlag.

Matilda Lundblad har kartlagt knäskador utifrån Uefas register på 23 000 skador under 17 säsonger i herrarnas Champions League. Undersökningen är en av de största som gjorts när det gäller skador inom idrotten.

– Vi har gjort den här studien för att kartlägga vilken typ av ledbandsskador man får i klubbar på högsta nivå, hur länge man är borta och vilka resurser de medicinska teamen behöver. En nyhet är att så kallade ortoser, knäskydd med skenor som stödjer knäet, ökar tiden man är borta från spel snarare än minskar den, säger Matilda Lundblad till SVT Sport.

Lagen i Champions League har i genomsnitt 50 skador under en säsong, varav tio kräver minst fyra veckors vila från spel. Det betyder att lagen kan räkna med att alltid ha två spelare långtidsskadade och ytterligare flera borta på grund av småskador.

Uefa-materialet bygger på topplag med 25 spelare i truppen, men lag i damallsvenskan som exempelvis Göteborgs FC har bara 18 spelare, vilket betyder att risken för skador är ännu större. Även om studiematerialet rör herrspelare menar Lundblad att studien är applicerbar även för damfotboll eftersom forskning på elitdamer visar samma skadenivåer som för herrspelare

– Här har vi en mindre trupp och mindre möjlighet att rotera spelare vilket leder till ökat antal överbelastningsskador, säger Matilda Lundblad.

När Göteborg åkte ur Champions League mot Bayern Munchen saknades skadade nyckelspelare som matchats för hårt på grund av den tunna truppen.

– Det hade varit optimalt om vi haft några spelare till för att skona de som matchats för hårt. En mindre trupp innebär att vi sliter extremt på vissa spelare, säger Marcus Lantz, tränare Göteborgs FC.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se reportaget om fotbollsskador i dess helhet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer