Domanski Lyfors om det Saudiska sponsorsskapet Foto: TT/Bildbyrån

Svenska landslagschefen Marika Domanski Lyfors kritisk mot Fifas val att låta Saudiarabien sponsra VM 2023

Uppdaterad
Publicerad

Saudiarabiens turistbyrå uppges bli huvudsponsor för sommarens fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland.
Väldigt märkligt, anser Sveriges landslagschef Marika Domanski Lyfors.
– Man borde ha lärt sig något av VM i Qatar, säger hon.

”Visit Saudi” kommer enligt uppgifter till The Athletic att gå in vid sidan av jättar som Adidas, Coca-Cola och Visa när det gäller att sponsra mästerskapet i sommar, där Sverige har förhoppningar om att gå långt efter silvret vid OS i Tokyo 2021.

”Vi är väldigt besvikna över att australiska fotbollsförbundet inte blivit tillfrågat i det här ärendet”, skriver det australiska fotbollsförbundet i ett uttalande.

”Chockade och besvikna”

Det nyzeeländska fotbollsförbundet gjorde ett eget uttalande.

”Om dessa uppgifter är korrekta är vi chockade och besvikna över att inte ha blivit tillfrågat”, skriver förbundet.

”Känns väldigt märkligt”

Det svenska fotbollsförbundets landslagschef Marika Domanski Lyfors är inte förvånad över VM-värdarnas kraftfulla reaktioner.

– Jag förstår ju både Australiens och Nya Zeelands tankar, att de är upprörda. För det känns ju lite märkligt att de kommer med det nu, säger hon till SVT Sport.

Vad är det du tycker är märkligt?

– Vi har ju precis lämnat ett VM i Qatar med allt som skedde runtomkring och så vidare så känns det ju som att man borde ha funderat och lärt sig något av det, tycker jag. Det känns väldigt märkligt.

Sverige kan försöka påverka

Flera svenska spelare uttalade sig kritiskt mot att Fifa placerade herrarnas VM 2022 i Qatar. Ingen har uttalat sig officiellt om det saudiska sponsorskapet. Domanski Lyfors har inte pratat med någon av de svenska spelarna om detta, men anar vad de tänker.

– Det råder nog ingen tvekan om vad de tycker och var de står i denna frågan med tanke på allt de tagit ställningen för tidigare, så jag är nog ganska säker på vad de tycker, säger hon.

Kommer ni från svenskt håll agera eller markera på något sätt?

– Vi brukar ju alltid försöka påverka saker, och i det här fallet är det ju ett beslut som Fifa kommer att ta och när vi väl ser vad det är för beslut kommer vi naturligtvis påverka litegrann. Men det är väl framför allt att ta ställning till vad det här egentligen handlar om.

Varken Fifa eller Visit Saudi har officiellt bekräftat uppgifterna, men när det saudiska fotbollsförbundets generalsekreterare Ibrahim Alkassim av Reuters fick frågan om kritiken dementerade han inte uppgifterna.

– Vi är ett fotbollsförbund så vi är inte inblandade i det. Men i grund och botten är det så att Saudiarabien öppnar upp sig och sträcker ut en hand till världen för att visa vad Saudiarabien kan göra, sade han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.