Varningssystemet ändras till nästa säsong.

Svenska varningssystemet ändras till 2022

Uppdaterad
Publicerad

Varningssystemet där tre gula kort leder till avstängning kommer förändras till 2022.

Går en spelare i högsta serierna tio matcher utan varning försvinner ett gult kort, skriver Fotbollskanalen.

Det var på Svenska fotbollförbundets årliga representantmöte som den nya regeländringen röstades igenom. I dagsläget blir en spelare avstängd efter tre gula kort, oavsett när under säsongen spelaren blivit varnad. Men till nästa säsong kommer en spelare kunna bli av med ett gult kort, så länge spelaren inte blivit varnad på tio omgångar.

– Andemeningen är inte att en spelare som får tre gula kort på 28 omgångar är en ful spelare. Då försökte vi hitta en modell som gör att färre sådana spelare blir avstängda i slutet. Klubbarna vill gärna ha med sina bästa spelare och publiken vill gärna se de bästa spelarna, säger Svante Samuelsson, Svensk elitfotbolls sportchef, till Fotbollskanalen.

Spelare kommer bara kunna bli av med ett gult kort vid ett tillfälle under säsongen. Regeln gäller oavsett om spelaren startat, hoppat in eller inte ens kommit till spel under de tio omgångarna.

Regeländringen gäller för damallsvenskan och elitettan på damsidan, och för allsvenskan och superettan på herrsidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.