Fridolina Rolfö och Sofia Jakobsson under OS-samlingen Foto: Bildbyrån

Svenskar i storklubbar – en inspirationskälla

Uppdaterad
Publicerad

Svenska damlandslagsspelare associeras flitigt med toppklubbar.

För barn som drömmer om att spela fotboll i en europeisk storklubb skickar det ett tydligt signalvärde.

– Kan man göra så att någon spelar fotboll lite längre och inte slutar för tidigt är det fantastiskt bra, säger Sofia Jakobsson.

Fridolina Rolfö till Barcelona, Sofia Jakobsson till Bayern München och Kosovare Asllani som stannar i Real Madrid. Det är inga dussinklubbar som har gjort klart med svenska landslagsspelare den senaste veckan.

Att spelare i damlandslaget håller till i stora klubbar är i sig inget nytt, så har det varit i många år. Men när så många spelar i – och ryktas till – klubbar med stor global dragningskraft som just Barcelona eller Bayern München kan det vara grund till en inspirationskälla för många yngre.

”Hoppas inspirera”

– Absolut. Det är klart att det är viktigt att inspirera unga pojkar och flickor att möjligheten att spela i stora klubbar finns. Nu ser vi att det finns betydligt fler klubbar som man kan spela för. Jag hoppas att jag kan inspirera unga pojkar och flickor att det är möjligt att spela i Barcelona, säger Rolfö.

Om du hade varit barn i dag, hade du inspirerats lättare?

– Gud, ja. Jag såg inte upp till något damklubblag. Det jag tittade på var damlandslaget vilket var otroligt häftigt. Men klubblag hade jag inget favoritlag som inspirerade mig. Jag hoppas att vi går framåt och att unga pojkar och flickor får fler damlag att se upp till på klubbnivå.

Fridolina Rolfö presenterades tidigare i veckan av Barcelona. Efter flera framgångsrika år i tyska Bayern München och Wolfsburg är det nu en av Fotbollseuropas mest klassiska föreningar 27-åringen ansluter till – som på damsidan dessutom är Champions League-mästare.

Jakobsson håller med

Landslagskollegan Sofia Jakobsson, 31, har å sin sida bytt en spansk jätte mot en tysk motsvarighet. Efter två säsonger lämnade hon Real Madrid för Bayern München.

Hon delar Rolfös uppfattning om att det finns ett värde för yngre att svenska spelare associeras med storklubbarna.

– Absolut. Skulle jag vara tio år och se att folk kan spela i otroligt stora klubbar som Fridolina i Barcelona, ”Kosse” (Asllani) i Real, Linda och Lina (Sembrant och Hurtig) i Juventus och vi i Bayern... Det är klubbar som har otroligt fina historier. De yngre kan verkligen drömma om att spela i fantastiskt stora klubbar, säger hon.

Du har ju varit med länge nu, ses ni som större förebilder nu än tidigare?

– Både och. Sen känner man sig som sig själv bara. Man gör det man älskar och spelar fotboll för att det är otroligt kul, men det är klart att man är en förebild för många. Kan man göra att någon spelar fotboll lite längre och inte slutar för tidigt är det fantastiskt bra, säger Jakobsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.