Victor Lindelöf och Marcus Danielson i Sveriges EM-genrep mot Armenien. Foto: Bildbyrån

Svensk seger i EM-genrepet

Uppdaterad
Publicerad

Svensk genrepsseger.

Där Marcus Danielson förbättrade sitt imponerande målsnitt i landslaget.

– Jäkligt farlig offensivt, säger förbundskapten Janne Andersson.

Genrep ska varken vara bra eller dåliga. Och Sveriges genrep mot Armenien var alldeles lagom, och på Nationalarenan – inför numera 500 tillåtna åskådare – vann Blågult med 3–1.

Där Emil Forsberg öppnade målskyttet efter dryga kvarten. En wobblande frispark en bit utanför straffområdet ställde armeniska målvakten, bollen studsade precis vid David Yurchenkos handskar. 1–0 efter Forsbergs nionde landslagsmål.

Herrlandslaget i fotboll

– Det Emil levererade i dag i bollväg, det var bland det bästa jag har sett. Det måste jag säga. Fantastiska bollar in varje gång. Vi har bra fötter på fasta och det ska vi jobba och gnugga extra på in i EM, säger förbundskapten Janne Andersson.

– Jag är i jättebra form, och jag hoppas att jag prickat den för det är nu det börjar, säger Emil Forsberg.

”Janne bestämmer”

Efter dryga halvtimmen utökade Sverige, återigen var Forsberg inblandad och ännu en gång var det på en fast situation. Forsberg slog hörnan som nådde Marcus Danielson som nickade in 2–0. Mittbacken har nu ett snitt där han gör mål i var tredje landskamp, detta var tredje målet i nionde landskampen.

– Kul att göra mål, vi har fantastiska fötter i landslaget, säger Marcus Danielson.

– Varje gång Marcus har varit med oss har han gjort det bra. Senast mot Finland hade jag synpunkter på några bolltapp. Han gör en bra match rakt igenom, han gör dessutom ett mål, han är ju jäkligt farlig offensivt, säger svenske förbundskaptenen på presskonferensen efter genrepet.

Expert Daniel Nannskog tycker Danielson har spelat in sig i startelvan, men Danielson själv vågar inte ta en plats för given.

– I slutändan är det Janne som bestämmer.

Berg avgjorde

Sverige hade sedan den bästa möjligheten att skaffa sig 3–0 in i halvtidsvilan, men straffen som orsakats av hands missade Sebastian Larsson. Slagen till vänster om Yurchenko som slängde sig åt rätt håll.

Larsson ersattes som planerat av Viktor Claesson till andra halvlek. Och där reducerade Armenien vid i stort sett sitt första farliga anfall. Vahan Bichakhchyan tog sig in i straffområdet och tvingade Robin Olsen till en vass räddning, returen studsade tillbaka till Bichakhchyan som kunde peta in bollen.

Sverige gjorde sedan fem byten, två av dem var Robin Quaison och Marcus Berg som kom in i stället för startande anfallarna Alexander Isak och Dejan Kulusevski. Och inbytta duon låg bakom målet som fastställde slutresultatet – Quaison med instick till Berg som lobbade över bortamålvakten till 3–1.

Vinst för Sverige i genrepet.

Och den 14 juni börjar EM för svensk del mot Spanien i Sevilla.

Sveriges mästerskapsgenrep på 2000-talet

Inför EM 2021: 3–1 mot Armenien

Inför VM 2018: 0–0 mot Peru

Inför EM 2016: 3–0 mot Finland

Inför EM 2012: 2–1 mot Serbien

Inför EM 2008: 0–1 mot Ukraina

Inför VM 2006: 1–1 mot Chile

Inför EM 2004: 3–1 mot Polen

Inför VM 2002: 1–1 mot Japan

Inför EM 2000: 1–1 mot Spanien

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet