Sverige vann Algarve Cup-finalen – Lindahl avgjorde med mål

Sverige vann Algarve Cup-finalen mot Italien med 2-1 efter straffar – och avgörande straffskytt (!) blev målvakten Hedvig Lindahl. Ett fint formbesked för landslaget inför sommarens EM, trots att man inte gjorde något spelmål i finalen.

– Om man bara skjuter hårt så blir det oftast mål, men lite flyt får man ändå säga, säger Lindahl till SVT Sport efter hennes första landslagsmål.

Italien tog ledningen då knappt 20 minuter var spelade. Olivia Schough stod för en ödesdiger felpassning som ledde till att Valentina Giacinti gjorde 1-0.

Sverige gjorde en bättre andra halvlek, men ställningen stod sig till den 70:e minuten då inhopparen Lina Hurtig fälldes och Sverige fick straff. Caroline Seger, också hon inbytt, fick kliva fram och till skillnad från i OS-finalen gick bollen in.

Italienska missade öppet mål

Med bara sex minuter kvar av ordinarie speltid fick Arianna Caruso ett perfekt läge att avgöra då hon skulle nicka in bollen i öppet mål från nära håll. Men hon lyckades träffa ribban och tog sig för ansiktet efter missen.

I straffläggningen inledde Seger med att sätta sin straff och den avslutande svenska straffen satte faktiskt målvakten Hedvig Lindahl då hon dundrade in den. Sedan räddade hon Annamaria Serturinis straff och då var det avgjort.

– Roligt att vi fick vinsten till slut. Jag är väldigt imponerad av tjejerna som tog straffar. Jag tycker inte att allt fokus ska vara på mig bara för att jag gjorde ett mål. Det var många bra insatser i ett ganska nykomponerat lag, säger Lindahl.

– Jag tycker att Sverige är det bättre laget över 90 minuter. De förtjänade det, säger SVT Sports expert Daniel Nannskog.

Första Algarve-segern sedan 2018

Svenskorna hade bara spelat en match tidigare under turneringen då man slog Portugal med 4-0. Man fick en walk over-seger mot Danmark på grund av covid-19 hos motståndarna.

Man hade helt olika startelvor i de två matcherna.

Senast Sverige vann Algarve Cup var 2018, men då delade man segern med Nederländerna efter att finalen hade regnat bort.