Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Zlatan Ibrahimovic i landslagströjan. Foto: Bildbyrån

Här är Sveriges EM-kvaltrupp – Zlatan Ibrahimovic uttagen

Uppdaterad
Publicerad

Förbundskapten Janne Andersson presenterade Sveriges EM-kvaltrupp mot Belgien och Azerbajdzjan.

Då var Zlatan Ibrahimovic med i truppen.

– Zlatan är väldigt, väldigt sugen och vill bidra, säger Janne Andersson.

Zlatan Ibrahimovic gjorde nyligen comeback för Milan efter nio månaders lång frånvaro efter en knäoperation. Nu är den 41-årige fotbollsstjärnan uttagen i Sveriges trupp som i slutet av mars ställs mot Belgien och Azerbajdzjan i EM-kvalet.

– Vi har haft kontakt till och från under hans skadeperiod. Han känner sig såpass bra efter inhoppen och att han kan tillföra på planen. Hans personlighet och ledarskap är bra även vid sidan av planen. Tanken är att han ska bidra på planen, annars hade jag inte tagit ut honom, säger Janne Andersson.

Herrlandslaget i fotboll

”Zlatan är väldigt, väldigt sugen”

Förbundskaptenen räknar dock inte med att Ibrahimovic, som gjort tre inhopp för Milan, spelar 90 minuter i matcherna.

– Zlatan är väldigt, väldigt sugen och vill bidra. Jag ser honom inte som en startspelare, utan det blir väl som det har varit i Milan, att det finns inhoppsmöjligheter, säger Andersson.

SVT Sports expert Daniel Nannskog är nöjd med uttagningen av Zlatan Ibrahimovic.

– Som ledartyp tycker jag att det är helt rätt att Zlatan är med. Han betyder mycket för sina medspelare, vilken nivå som krävs och vad som behövs göras, säger Nannskog.

”Finns några frågetecken”

Sverige inleder kvalet med dubbla hemmamatcher, mot Belgien den 24 mars och mot Azerbajdzjan tre dagar senare.

Totalt är 26 spelare uttagna i truppen.

– Det är några fler än vad vi brukar ta ut och det är för att det finns några frågetecken. Det är några spelare som är i rehabfas som vi hoppas ska bli spelklara, säger Janne Andersson.

Övriga lag i Sveriges grupp är Österrike och Estland. Mästerskapet spelas i Tyskland år 2024.

HÄR ÄR HELA TRUPPEN

Målvakter

Robin Olsen (Aston Villa), Kristoffer Nordfeldt (AIK), Viktor Johansson (Rotherham).

Försvarare

Emil Holm (Spezia), Joel Andersson (Midtjylland), Ludwig Augustinsson (Mallorca), Isak Hien (Hellas Verona), Edvin Kurtulus (Hammarby IF), Victor Nilsson Lindelöf (Manchester United), Hjalmar Ekdal (Burnley),  Carl Starfelt (Celtic), Gabriel Gudmundsson (Lille).

Mittfältare/anfallare

Viktor Claesson (FC Köpenhamn), Anthony Elanga (Manchester United), Emil Forsberg (RB Leipzig), Samuel Gustafson (BK Häcken), Viktor Gyökeres (Coventry City), Jesper Karlsson (AZ), Jesper Karlström (Lech Poznan), Kristoffer Olsson (Midtjylland) Robin Quaison (Al-Ettifaq), Mattias Svanberg (Wolfsburg), Zlatan Ibrahimovic (Milan), Alexander Isak (Newcastle), Albin Ekdal (Spezia), Dejan Kulusveski (Tottenham). 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet