Sverige vann med 2-1 mot Spanien i VM-kvalet. Foto: Bildbyrån

Sveriges makalösa kvalkväll – tog bragdseger mot Spanien

Många frågetecken kring Janne Anderssons ”nya” Sverige inför VM-kvalmötet med stornationen Spanien.

Men inte efteråt.

Det svenska landslaget bjöd på en heroisk insats och tog en tung vinst med 2-1 – framför den efterlängtade publiken på hemmaarenan.

Blågult tog en storartad seger efter mål av Alexander Isak och Viktor Claesson. I och med bragden har Sverige, som nu leder VM-kvalgruppen med två poäng fler och en match mindre spelad än Spanien, ett perfekt läge inför de fem återstående matcherna i grupp B.

Sverige fick dock en mardrömsstart. Det svenska försvaret hamnade i den femte minuten på bakfötterna och Jordi Alba kunde servera Carlos Soler till 1-0 för Spanien. Uppförsbacke direkt för Sverige.

VM-kval fotboll

Men repliken kom omgående.

Alexander Isak hade bollen fastlimmad vid fötterna och fick chansen att avlossa från distans – och det gjorde han. Real Sociedad-anfallarens avslut var distinkt och letade sig in bakom den spanska målvakten Unai Simon. En sprakande start på VM-kvalmatchen.

I övrigt var det en första halvlek där Sverige stod upp bra, enligt SVT Sports expert Daniel Nannskog.

– Klart positivt. Omställningarna har känts vassa med speciellt Isak och Kulusevski. Det känns farligt då. På slutet så tycker jag att man klarar av att vårda bollen, vilket är väldigt positivt att se, säger han.

Viktor Claesson matchhjälte

Spanien var nära att få samma fina start på andra halvlek som första. Men den svenske målvakten Robin Olsen stängde dörren den gången. En trång situation ledde till att han fick ett skott på sig och svensken reagerade kvickt och stoppade avslutet.

Några minuter senare, närmare bestämt i den 57:e minuten, var det i stället Sveriges tur. Dejan Kulusevski tog sig fram på vänsterkanten och spelade in bollen i straffområdet, där Viktor Claesson tog emot och placerade in ledningsmålet i första hörnet.

Om Spanien tappade motivationen? Nej. Adama Traore vände, vred och fick Emil Forsberg att glida längs gräsmattan och drog sedan till med ett tungt skott – men en ny vass räddning av Olsen höll Sverige kvar i ledning som till slut blev seger.

Inför den här matchen hade Spanien 66 raka VM-kvalmatcher utan förlust. Den senaste kom 1993, då mot Danmark.

Nu väntar träningsmatch mot Uzbekistan på söndag, klockan 15.00, för Sverige. På onsdag ställs Sverige mot Grekland.