Sverige leder mot Slovakien Foto: Bildbyrån

Asllani segerkonstruktör för överlägset Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Kosovare Asllani fortsätter att leverera i den gulblå tröjan. Sveriges nummer nio låg bakom det mesta när man hemmaslog Slovakien med 7–0 i kvällens EM-kval.

Med både Caroline Seger och Elin Rubensson skadade låg mycket av fokus på hur Kosovare Asllani skulle få mittfältet att fungera i kvällens match. Och till en början såg det lite trögt ut för mittfältskuggen och det övriga svenska laget.

Klubbkamraten i Tacón, Sofia Jakobsson, var märkbart frustrerad över speltempot och viftade med armarna mot sina medspelare.

Damlandslaget i fotboll

Men så kom islossningen. Asllani skruvade, med hjälp av Maria Korenciova i det slovakiska målet, in bollen direkt på hörna.

Svensk dominans

Samma Asllani var snart framme igen och serverade Lina Hurtig som efter en fin löpning kunde sätta utökningen. Och som om inte det var nog, kunde Linda Sembrandt sätta 3–0 – inte ens nio minuter efter sin första fullträff.

Asllani låg även bakom 5–0-målet när hon skickade ett inlägg som Stina Blackstenius kunde nicka in.

Sverige dominerade matchen fullständigt och vann till slut med 7–0, med sex olika målskyttar.

– En jättebra prestation från vår sida. Det är såklart bra för oss att ha så brett register som möjligt. Det är kul att kunna göra mål på olika sätt, det gör oss starkare i fortsättningen, säger tvåmålsskytten Stina Blackstenius till SVT Sport.

”I dag sprudlade det om Asllani”

Förbundskaptenen Peter Gerhardsson var också väldigt nöjd – inte minst med Asllanis spel.

– Hon är fantastiskt skicklig, vi vet vad hon har för kvalitéer. I dag sprudlade det om henne, det var lite trångt i första men så ser det inte ut i 90 minuter. Hon har blivit bättre på att ha tålamod, hon växer enormt i den här matchen, säger han till SVT Sport.

– Hon är väldigt fysiskt stark i löpningar, springer väldigt mycket – inte bara i offensiven utan hon gör ett jättebra jobb i defensiven också.

Blickar framåt

Gerhardsson menar att den ökade konkurrenssituationen i landslaget gjort att spelarna höjt sig. Och 12-0 i de senaste två EM-kvalmatcherna ger en bra känsla inför vintern.

– Det betyder nio poäng. Det är ganska lång tid till april när vi spelar nästa match, Ungern hemma. Vi får möjligheten nu i träningslandskamp mot USA och i Algarve Cup att samla ihop och ytterligare ta steg inför EM-kvalet som är i vår. Vi ska både till Slovakien och Island, det blir viktiga matcherna. Det är långt dit, nu kan vi njuta och koppla bort tävlingssäsongen 2019.

I kvällens andra match i grupp F stod Island för en nästan lika stor utklassning, när laget bortavann mot Lettland med 6-0. Det innebär att både Sverige och Island har full pott i tabellen efter tre matcher, men blågult har bättre målskillnad.

EM-kval damer

Sverige

7 - 0

Slovakia

Gamla Ullevi, Göteborg
Publik: 9748
Domare: Elvira Nurmustafina

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet