Foto: Bildbyrån

Sverige spelar i Danmark – trots coronasituationen

Uppdaterad
Publicerad

Sverige möter Danmark i Köpenhamn i en träningslandskamp på onsdag.

Målvakten Karl-Johan Johnsson räds inte spel – men gillar inte coronasituationen i Danmark.

– Det är lite skrämmande. Det är så klart inte roligt, men det är som det är, säger han till den samlade svenska pressen.

Under måndagen samlades det svenska herrlandslaget i Köpenhamn inför träningslandskampen mot Danmark och senare ska Nations League-gruppspelet avslutas med matcher mot Kroatien (hemma) och Frankrike (borta).

Samtliga spelare coronatestas direkt när de ansluter till truppen. Men på frågan om vad läkaren Anders Valentin tycker att en träningsmatch i Danmark ens ska spelas svarar han:

Herrlandslaget i fotboll

– Vi tar alla matcher rakt upp och ner som är bokade. Det är inte mycket att göra. Det är bara att gilla läget och sköta det så bra det går. Alla matcher är besvärliga nu. Så det gäller att vara noggranna med testning, säger Valentin.

”Skrämmande”

En muterad version av coronaviruset har spridits från minkar till människor. Förra veckan tog Danmarks statsminister beslutet att samtliga minkar, omkring 17 miljoner, ska avlivas. Danmark ska masstesta 250 000 människor efter minksmittan.

Målvakten Karl-Johan Johnsson, till vardags i FC Köpenhamn, oroar sig över coronasituationen i Danmark.

– Det är lite skrämmande. Det är så klart inte roligt men det är som det är och jag hoppas att de får bot på det här, säger han.

Men att spela matcher tror Karl-Johan Johnsson inte ska vara någon större fara.

– Det känns inte som ett problem att spela. Vi är i vår bubbla. Vi utsätts inte för många människor runtom oss förutom på hotellet. Inga större problem. Jag har inte hört något negativt om att vi ska spela, säger han.

Janne Andersson styr från håll

Trots att förbundskapten Janne Andersson inte ansluter till truppen på grund av att han befinner sig i hemkarantän sedan en närstående familjemedlem testats positivt för covid-19, är han involverad med förberedelserna från distans.

– Vi har jobbat ihop ganska lång tid ihop och vet hur vi funkar. Idag har jag pratat med honom tre gånger, klart vi stämmer av med varandra. Vi bollar hela tiden med varandra, säger assisterande förbundskapten Petter Wettergren.

Tidigare står det klart att fem svenska spelare inte tillåts att resa till landslagssamlingen i Köpenhamn från sina klubbar i Storbritannien.

KLIPP: Oro över den svenska defensiven (15 oktober, 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet