Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Sverige utklassat i Australien

Uppdaterad
Publicerad

Sverige förlorade med förkrossande 4-0 mot Australien i Melbourne, ett test inför VM-slutspelet till sommaren.

– Det var en bra match men frustrerande att vi inte kunde göra några mål. De var effektiva och gjorde mål på sina chanser och det var en tuff match men vi kommer att dra stor lärdom av den, säger den svenska kaptenen Linda Sembrant.

När Mary Fowler gjorde 3-0 via ett svenskt ben med 20 minuter kvar blev uppförsbacken för stor. Det fanns ingen kraft kvar i det svenska laget.

Damlandslaget i fotboll

Ett par minuter senare blev Caitlin Foord fri i mitten efter en djupledslöpning och kunde sätta 4-0 efter passivt svenskt försvarsarbete. 

– Mål förändrar matcher och när de gjorde 1-0 hände någonting. Efter 2-0 var de duktiga i omställningarna. Vi hade behövt vara tuffare och kanske behövt ta ett gult kort. Vid den här delen av säsongen har en del av spelarna inte spelat så mycket, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson i SVT:s sändning.

– Vi fick en del svar som vi tar med oss till nästa säsong. Vi behöver fler spelare som spelar 90 minuter i sina klubblag, det är i klubbarna som de utvecklas.

Tony Gustavsson firade med sina spelare

De svenska spelarna samlades i ring på planen för att diskutera igenom den bleka insatsen.

En bit bort stod Australiens förbundskapten Tony Gustavsson med ett stort leende med sina spelare.

– Andra halvlek var bland det bästa som vi har spelat mot ett topplag, säger Gustavsson.

– Det var en märklig match. Sverige skapade stora lägen men tog inte chansen. Australien firade framgångar i sitt omställningsspel, gjorde mål på sin första chans och sedan på den andra. På slutet tyckte jag att Sverige vek ner sig och försvarsspelet såg inte bra ut. Så klart inte godkänt att förlora med 4-0, säger SVT Sports expert Markus Johannesson.

Man behöver inte gå speciellt långt tillbaka i tiden för att hitta en svensk 4-0-förlust. Det var i semifinalen mot England i EM-slutspelet i somras.

Träningslandskamper

Australien logo

Australien

4 - 0

Sverige logo

Sverige

AAMI Park, Melbourne
Publik: 22065
Domare: Anna-Marie Keighley

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet