SVT-bloggaren: ”Ett annat språkbruk”

Uppdaterad
Publicerad

”Låt han dö” skrek AIK-klacken när Erik Israelsson låg och skakade på Tele2 Arenas gräs.

Det lät värre än det var.

Det anser SVT Sports fotbollsbloggare Elena Lövholm.

”Vi har ett annat språkbruk när vi tittar på fotboll”, säger hon.

AIK-supportrarna som skrek ”Låt han dö” när Hammarbys Erik Israelsson låg och skakade på planen under gårdagens derby menade inte vad de skrek. Det sade SVT Sports fotbollsbloggare Elena Lövholm i Matchprogrammet på svt.se/sport i kväll.   

– Nu är vi i en kontext där det finns andra regler. Det är så klart så att om samma personer såg en person ligga medvetslös på stan hade de inte ställt sig och skrikit ”låt han dö”. Vi har ett annat språkbruk där vi tittar på fotboll. Vi har en annan gräns för var respekten är för varandra, sade hon.  

Allsvenskan 2015

”Problemet blir värderingen”

Experten Markus Johannesson håller med, men lägger till.

– Problemet blir värderingen. Vad gör vi mot varandra och vad gör vi inte. Går barnen i skolan lär vi dem hela tiden att man inte får kasta saker och säga vad som helst och göra vad som helst. Men något händer i den här masspsykosen, på ett antal individer som gör att vi gör saker vi aldrig skulle göra i verkligheten, säger han, och fortsätter:

– Det är där någon stans vi måste angripa: Vad är okej att göra mot varandra?

Se hela diskussionen i klippet här ovanför

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allsvenskan 2015

Mer i ämnet