Experten om Qatar-VM 2022: ”Osmakligt”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s fotbollsexperter Johanna Frändén och Jonas Eriksson riktade i somras skarp kritik mot Fifa gällande beslutet att ge VM 2022 till Qatar.

– Det finns inga ursäkter för att lägga VM i Qatar, säger Frändén.

När frågan diskuterades i SVT:s VM-studio i somras sade Johanna Frändén att beslutet var ”djupt osmakligt på alla sätt”.

– Det går inte att hänvisa till att det finns en klassisk fotbollskultur eller att landet kommer att öppnas. Det finns egentligen inga ursäkter för att lägga mästerskapet där, säger hon och fortsätter:

Fotbolls-VM i Qatar 2022

– Utöver det har de hanterat alla kritiska frågor kring arbetsförhållandena på ett otroligt dåligt och arrogant sätt. Nästan på ett diktatoriskt sätt. Man får känslan av att Fifa på många sätt är som Qatar – en suverän stat som inte behöver svara på obekväma frågor och kan ta sig den här typen av friheter, säger Frändén.

Läs mer och se reportage: VM i Qatar – ”Slaveri”, extrem hetta och korruption

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM i Qatar 2022

Mer i ämnet