”Stämningen avvaktande – men media skriver extremt mycket”

Uppdaterad
Publicerad

I kväll inleds fotbolls-VM i Frankrike. Värdnationen möter Sydkorea på Parc des Princes i Paris.

– Stämningen är ganska avvaktande, säger SVT Sports reporter Therese Bosta från fältet vid Eiffeltornet.

Spelschema till VM-slutspelet:

Det var något helt annat när herrarna hade EM-slutspelet 2016.

– Jag var ju här 2016 när herrarna spelade EM och då var området vid Eiffeltornet fullproppat med fans. Det är en ganska stor skillnad och det finns inte ens en fanzone på området men media skriver extremt mycket och det här kommer nog att bubbla upp så småningom. Premiären är först 21.00 i kväll mellan värdnationen Frankrike och Sydkorea. Samtidigt är det utsålt och på flera matcher och det har redan slagits publikrekord, säger Bosta.

De svenska herrarna gick till kvartsfinal i VM-slutspelet i Ryssland förra året. Damerna är bättre rankade och har historiskt alltid varit ett bättre lag.

Sverige bör gå vidare från gruppen och nå kvartsfinal

– Sveriges damer har betydligt bättre chanser än de svenska herrarna som gick långt.Sverige hoppas gå långt men har inte satt ut något supertydligt mål. Man tror väl i alla fall att man går till kvartssfinal, alltså att man går vidare från gruppen. Förhoppningsvis ska man vinna både mot Chile och Thailand. Sedan finns även USA i gruppen.

Flera spelare har slitit med skavanker men nu ska alla vara friska.

– I går hade man en träning och då tränade alla spelare, vilket inte är vanligt att en hel trupp är frisk. Däremot finns det lite frågeteckan kring Caroline Seger och Olivia Schough som har varit småskadade men ser ut att kunna spela på tisdag.

Tre olika spelorter för de svenska damerna

Sverige har inte sin premiär förrän på tisdag då man möter Chile i Rennes.

– Sverige brukar ha svårt i premiärer och det sägs att man spelar bäst med kniven mot strupen, men jag vill se en bra premiär mot Chile. Hoppas att Sverige inte börjar osäkert eftersom Chile är ett lag som man måste slå, säger SVT Sports expert Jennifer Wegerup. 

Sverige möter Thailand i Nice den 16 juni och avslutar gruppspelet mot USA i Le Havre 20 juni.

– USA är regerande världsmästare och favorit i gruppen. Sverige slog USA på straffar i OS 2016 och man får hoppas att de spelare som var med tar fram de minnesbilderna, säger Wegerup. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.