Hedvig Lindahl med sonen Timothy. Foto: Jane BjörckVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sonen lär Hedvig Lindahl leva i nuet

Uppdaterad
Publicerad

Nästa månad inleds fotbolls-VM i Kanada. Om Sverige ska lyckas upprepa medaljresan från VM i Tyskland 2011 måste centrallinjen bära. SVT Sport har träffat en rutinerad landslagskvartett, med sammanlagt 523 landskamper, för att ta reda på var och hur de hämtar styrka utanför planen.
Hedvig Lindahl har lyckats komma tillbaka efter tuffa skador och är Pia Sundhages förstaval i målet.

När kontraktet med allsvenska Kristianstad gick ut efter säsongen ifjol blev målvaktsveteranen Hedvig Lindahl klubblös. Hon gjorde dessutom en höftoperation och genomgick rehabträning. Men i december fick Lindahl klart med sin första utländska proffsklubb, Chelsea. Och till Algarve Cup i mars kunde hon göra landslagscomeback – med VM som det stora målet.

– Man kan prata om att vara fotbollsproffs eller göra karriär, men ännu viktigare är ju att ha det bra med de man har nära. Sen kan jag känna att det är parallellt. Fotbollskarriären är otroligt viktig för mig. Men hade jag inte haft familjen hade allt fallit för mig, säger Lindahl när SVT Sport besöker henne i London.

Timothy lär mamma Hedvig att leva här och nu

Hedvig Lindahls hustru Sabine och deras son Timothy, som är 14 månader, finns nu också på plats i England. Sonen ger den svenska landslagsmålvakten den främsta av styrkor.

– Han sprider så mycket energi i det han gör. Det är skönt att få ta ett steg tillbaka och bry sig mest om någon annan, för jag har traditionellt sett satt mig själv i första rummet rätt länge.

Vad har Timothy lärt dig allra mest?

– Att bara vara här och nu. Sen är det klart att livet ibland tvingar sig på och man är stressad, men i allmänhet är jag mycket mer i nuet med honom.

Lindahl berättar också om en önskan hon bär på. Att ännu fler vågade öppna upp sin värld.

– När jag har tagit mig an livet så är min erfarenhet att det är många situationer där vi människor agerar utifrån våra rädslor. Hade vi tagit oss an dem, kanske oftare öppnat upp den inre världen lite grand, då tror jag också att man öppnar den yttre världen och vågar möta nya människor. Och man dömer kanske inte på samma sätt. Så genom att jag öppnar upp min värld så öppnar vi tillsammans upp en mycket trevligare värld, tror jag.

Vill bidra till trygghet och rätt attityd i truppen

Lindahl trivs bra i sin nya klubb, Chelsea. Hon har fått uppskattning, förtroende och mycket speltid, och tror att hon kommer ha nytta internationellt av det engelska spelet.

– Ja, det är tuffare, jag behöver dominera min box. De kräver det av mig här och det känns bra. Jag har en väldigt bra målvaktstränare här i Chelsea som utmanar mig och får mig att tänka lite nytt kring hur jag agerar i vissa situationer.

Att få vara med och skriva svensk fotbollshistoria, att vinna en VM-final, vore förstås något alldeles speciellt, säger hon till SVT Sport. Och som en av de verkligt rutinerade i det svenska lagbygget är hon beredd att ta extra ansvar för att skapa den nödvändiga tryggheten i truppen.

Inte minst för att attityden att göra grovjobbet, och hantera alla utmaningar som väntar på en tuff VM-resa, ska vara den rätta.

Vilket resultat vill du komma hem med för att vara nöjd?

– Vi ska komma förbi kvarten i alla fall. Minst till semi! Jag vet att det är jättetuff konkurrens, men jag vill ju till finalen. Så är det bara! Klarar vi oss till semi så kan allt hända därifrån!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#vägentillvm

Mer i ämnet