Tess Olofsson om EM-uttagningen och vägen tillbaka från skadan

Uppdaterad
Publicerad

2021 blev Tess Olofsson historisk som den första kvinnliga domaren i superettan.

Nu kommer nästa glädjebesked – svenskan är uttagen till sommarens EM-slutspel i England.

– Det är riktigt kul och få ett sådant trevligt besked i dag, säger hon till SVT Sport.

Tess Olofsson, 34, är den första svenska kvinnliga domaren att döma elitfotboll på herrsidan på heltid. Olofsson är vald till årets domare fyra gånger och förutom flera matcher i damallsvenskan, har hon också dömt en Champions League-kvartsfinal på damsidan.

Nu kommer nästa succé – Tess Olofsson är uttagen som en av tolv huvuddomare till sommarens EM-slutspel i England, det meddelade Uefa tidigare under tisdagen.

– Det känns lite overkligt. Det är riktigt kul och få ett sådant trevligt besked i dag, att man är med på första listan. Sedan är det bara att fortsätta jobba vidare och prestera. Det är ju ett litet delmål längs med vägen. Det gäller att klara av fystesterna innan EM och sedan fortsätta prestera under matcherna nu i vår så att man har chansen att få döma några matcher under EM, säger hon till SVT Sport.

”Det här kommer ta tid”

Men resan har inte alltid varit spikrakt uppåt. I en match i superettan i maj 2021 fick hon bäras ut på bår med en avsliten hälsena. En operation och åtta månader senare var hon tillbaka.

– Det har flutit på ganska bra. Det var ett bakslag i början av förra sommaren. Jag fick en infektion i såret under sommarmånaderna, när jag hade gips. Så jag fick behålla ortosen (ett ortopediskt hjälpmedel) fyra veckor längre. Man kände att veckorna tickade och hade en liten förhoppning att eventuellt vara tillbaka i höstas men sedan insåg jag att det här kommer ta tid, säger Olofsson.

Firade med extra träning

EM-uttagningen är 34-åringens första mästerskap efter att Pernilla Larsson varit Sveriges representant vid EM i Nederländerna 2017.

– Det känns lite overkligt. Först ville man bara skrika rakt ut, men sedan åkte jag iväg och körde ett löptest med en domarkollega, jag firade med lite extra träning i dag.

Största fokuset för Olofsson just nu är EM och att prestera i superettan och damallsvenskan. Men hon drömmer om att få debutera i herrarnas allsvenska.

– Vi tar en dag i taget haha, allsvenskan kommer senare.

Även assisterande domaren Almira Spahic är uttagen att döma sommarens EM. Spahic som blev årets kvinnliga domare 2021.

KLIPP: Olofsson vill nå herrarnas allsvenska (2 april 2021):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.