Simon Thern gillar det täta spelschemat. Foto: Bildbyrån

Thern: ”En jättenyttig erfarenhet”

Uppdaterad
Publicerad

Efter månader av väntan kommer rivstarten med tätt matchande i ett komprimerat allsvenskt spelprogram. Det gillar Simon Thern – och jämför med storklubbarna ute i Europa.

– Nu får vi fan känna på hur det är att vara på den högsta nivån, säger IFK Norrköpings mittfältare.

De tre inledande allsvenska omgångarna trycks in på nio dagar (14-22 juni). Vila och återhämtning är inget en allsvensk fotbollsspelare skäms bort med den här högst annorlunda säsongen. Något Simon Thern ser som positivt. Och det på temat att det är ett hårt liv om man vill ligga på topp.

– Det är en sak som jag lyft internt. De bästa lagen, ta såna som Barcelona och Real Madrid, spelar ännu fler matcher. Jag ser inte det som något negativt. Det gäller att hålla sig fräsch. När det har gått fem, sex matcher är vi inne i det. Då är det inte mer matcher än för någon annan som strävar efter att nå högsta nivån.

– Vill man spela på den, gäller det att kunna hantera det. Jag tror att det (täta matchandet) kan vara en jättenyttig erfarenhet för alla i allsvenskan. Nu får vi fan känna på hur det är att vara på den högsta nivån och inte bara spela en match i veckan, säger Thern.

Klipp: Thern: ”Jag kunde inte gå runt huset”

Två tuffa test

För IFK Norrköping väntar två tuffa test i veckan. Först AIK på Friends arena på onsdag och sedan Djurgården hemma på Östgötaporten på söndag. Två möten som omgående varskor om klubben har vad som krävs för att utmana i tabelltoppen.

– Det ska bli kul att möta AIK och Djurgården. Med grundspelet vi har och med de spelare vi har så ser jag absolut oss som en toppkandidat som kan vara med och utmana hela vägen. Men det kräver att vi har en fortsatt utveckling och får behålla vårt lag, säger Thern.

Han ger sig gärna ut på ett nytt utlandsäventyr – men först efter moget övervägande, om den möjligheten uppstår.

I premiären mot Kalmar FF (2–1) visade Thern och Sead Haksabanovic att deras samarbete ger IFK Norrköping en extra dimension. Köpet av Haksabanovic från West Ham glädjer Thern och får honom att tänka efter extra noga om det blir aktuellt med en flytt.

– Ja, absolut. IFK Norrköpings varumärke stärks av en sån värvning, så är det ju. Sen får vi ju se så klart vad som händer. Det är alltid upp till en själv var man hamnar och hur bra man är och vilka typer av lag som kan vara intressanta för mig och min familj.

Klipp: Norrköping vann premiären på hemmaplan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.