Foto: Bildbyrån

”Till vilket pris ska en match spelas klart egentligen”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Först blev cupderbyt avbrutet och uppskjutet till dagen därpå.

Sen vägrade Gais och därmed skulle matchen ställas in.

Men förbundet vill att det blir match, någon gång i framtiden.

Hela processen präglas av godtycklighet och lämnar oss med frågor.

Diljen Otlu

Reporter

Någonstans tvingas man alltid välja med regler. Antingen trovärdighet eller så får man ha ett regelverk med ”spelkänsla”. Men det är ju egentligen inget val längre. Det har vi ju egentligen gjort för hundratals år sedan. Bara i ett u-land”, hade vi fnyst om det vi ser nu hade skett i ett rättsväsende.

Den här historien börjar egentligen 2016 när svensk fotboll höll på att bli en ”skrivbordsprodukt”, hette det. Tobias Sana fick ett knallskott inkastat på sig och hans Malmö FF tilldömdes därmed segern med 3–0. Opinionen hade tröttnat på att avbrutna matcher avgjordes i olika beslutsfattande nämnder och det fanns en stor supporterskara som var less på kollektiv bestraffning. ”Vad händer om någon neutral åskådare springer in och sparkar ner någon”, undrade någon varpå det hände. Och vips så hade vi regler och uttalanden om att matcherna till varje pris skulle spelas klart.

Mer än spelkänsla behövs

Med det nya regelverket skaver motargumentet knappa tre år senare: Vad händer om en spelare skadas av det som får matchen avbruten? Vad händer om det får en sportslig inverkan som försvagar det ena laget?

Gais målvakt Marko Johansson kunde inte komma till spel på grund av hörselproblem och Gais vägrade följaktligen spela. Gais satte press på förbundet genom att inte komma till spel, Blåvitt ville mest rätta sig efter fattat beslut – och förbundet då? De håller både fast vid sitt sätt att se på avbrutna matcher, men väljer att inte straffa Gais för att de inte kom till spel i dag. De visade ”spelkänsla”.

Till slut behöver man någonting mer än spelkänsla och ju mer förutsägbar situationen är desto mindre hållbart kommer det svävande begreppet spelkänsla att vara. Ytterst få har nog en uppfattning om att den här situationen skulle vara svår att förutse. Det var inte direkt raketer från en annan planet som landade på Hisingen och fick matchen avbruten.

Ingen ensam person

Dessutom finns det väsentliga skillnader från gårdagens händelse i Göteborg gentemot hur det brukar vara – dels omfattningen och dels organisationen. Det var knappast en ensam person som smugglade in fyrverkerier och sedan drog i gång en organiserad raketmanifestation som tvingade matchen att brytas. Det konstaterar även IFK Göteborgs klubbchef Max Markusson, som i ett brev till supportrarna håller ”ett antal personer” ansvariga och riktar skarp kritik mot dessa.

Nu lär det bli böter och matchen spelas klart. Jag ser inte att effekten av det blir att gårdagens händelser sker i lägre utsträckning framöver. Så följden av förbundets tre år gamla hållning blir att man frågar sig: Till vilket pris ska en match spelas klart egentligen? Vad krävs för att hålla en klubb ansvarig?

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.