Tony Gustavsson. Foto: Bildbyrån

Tony Gustavsson gästexpert i SVT under EM

Uppdaterad
Publicerad

Tony Gustavsson, i dag förbundskapten för Australiens damer, kommer att vara gästexpert i SVT:s sändningar från fotbolls-EM i sommar.

– Jag ser fram emot att se fotbollskvalitén i den här turneringen, för jag tror den kan vara den högsta vi någonsin har sett, säger han.

Tony Gustavsson har lång erfarenhet som tränare inom både dam- och herrfotbollen. Just nu är han förbundskapten i Australien och tidigare har han bland annat tränat Tyresö och tagit OS-guld som assisterande tränare bakom Pia Sundhage i det amerikanska damlandslaget.

– Med sin stora erfarenhet som tränare inom damfotbollen kommer Tony bidra med andra perspektiv. Förutom de givna analyserna om spelet kommer han också ha ögon på de taktiska och spelmässiga trenderna. Han blir ett perfekt komplement till vår redan starka experttrio Daniel Nannskog, Nilla Fischer och Lisa Dahlkvist, säger Marcus Törngren, projektledare för fotbolls-EM.

Gustavsson kommer att delta i SVT:s sändningar från Sveriges matcher och ytterligare några utvalda EM-matcher.

– Jag är där i egenskap av landslagstränare för Australiens damer och kan från ett tränarperspektiv titta på vad det innebär att vara ledare på ett EM. Allt från mental press till hur man får ett lag att prestera i turneringar. Jag hoppas att det kan vara av intresse för någon, säger Gustavsson.

Du är själv tränare, hur lätt eller svårt tror du det kommer att vara att recensera andras gärningar?

– När man inte har all koll på vad som händer inne i ett lag så ska man ha den största respekten för att de ledare som jobbar med lagen är de som kan det. Jag kan bara ge perspektiv från mina erfarenheter och hur det är att jobba med ett lag i en turnering.

Mästerskapet i stort, hur mycket ser du fram emot det?

– Jag har sett fram emot det här länge och en anledning till att jag kommer följa det nära är att vi har ett VM på hemmaplan i Australien 2023. Europamästerskapet före ett VM brukar visa tydligt vilka taktiska trender som finns.

– Sedan har jag haft förmånen att följa damfotbollen på nära håll de sista tio åren och man ser att utvecklingen har varit enorm. Jag ser också fram emot att se fotbollskvalitén i den här turneringen, för jag tror den kan vara den högsta vi någonsin har sett.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer