Tony Gustavsson. Foto: Bildbyrån

Tony Gustavsson tar över Australiens landslag

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske fotbollstränaren Tony Gustavsson har fått ett nytt uppdrag. 47-åringen kommer att ta över som förbundskapten för de australiska fotbollsdamerna. Gustavsson lämnar sin ledarroll i Hammarby för Australien vid årsskiftet.

– Jag är extremt taggad. Jag vill bara sätta igång, säger han på en presskonferens.

Tony Gustavsson har tidigare bland annat varit assisterande tränare till USA:s tidigare förbundskapten Jill Ellis när USA:s landslag på damsidan tog två raka VM-guld 2015 och 2019. Han har också tränat Hammarby och Sundsvall i herrallsvenskan.

Just nu har en roll som indviduell tränare i Hammarby och där kommer han att vara kvar tills kontraktet går ut vid årsskiftet.

– Det här påverkar inte vad mitt primära fokus ligger på just nu, och det ligger på Hammarby och att avsluta den här hösten på allra bästa sätt. Jag kommer att fullfölja det avtal vi skrev och göra det med mitt fulla engagemang, säger han till klubbens hemsida.

– Med tanke på allt det Tony har att erbjuda i fråga om kompetens och erfarenhet hade vi verkligen velat förlänga avtalet med honom. Nu blir det tyvärr inte så, men samtidigt har vi full förståelse för att han tar ett sådant här erbjudande, säger sportchef Jesper Jansson.

Australien är rankat sjua i världen och 2023 delar man värdskapet för VM med Nya Zeeland.

– Jag har alltid sagt att ”The Matildas” är ett tufft lag att slå. De har potential att vara bland de bästa i världen. Jag ser enorm potential i det här laget, säger Gustavsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.