Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån.

Tove Enblom bär skydd efter alla hjärnskakningarna

Uppdaterad
Publicerad

Landslagsdoldisen Tove Enblom gör sitt första mästerskap.

Huvudskyddet hon har beror på alla hjärnskakningar hon drabbats av.

– Vad kan det vara, fyra eller fem?, säger VM-målvakten till SVT Sport.

Örebromålvakten Tove Enblom knep den sista målvaktsplatsen i den svenska VM-truppen bakom Zecira Musovic och Jennifer Falk.

28-åringen bär sedan några år tillbaka ett huvudskydd på fotbollsplanen för att undvika flera hjärnskakningar.

”Tar skott i ansiktet om det behövs”

– Det känns tryggt. Tack vare det vågar jag spela modigt. Jag tror att det är lite min spelstil som gjort att det blivit en del. Jag viker inte undan och tar ett skott i ansiktet om det behövs.

Har du haft någon hjärnskakning med skyddet?

– Jag hade en under vårsäsongen, en mindre. Jag var borta en match. Annars tycker jag att jag märker att det hjälper.

Hon räknar till fyra eller fem hjärnskakningar under karriären. Men hon säger att hon varit lyckligt lottad på ett sätt då hon inte fått några större besvär efteråt. Hon försöker tänka bort riskerna när hon spelar – men historiken finns med henne.

– Om jag får ett skott i huvudet känner jag kanske efter extra. Och med den erfarenheten jag har vet jag vad jag ska söka för signaler.

”Känns lite otäckt”

Du har blivit en hjärnskakningsexpert?

– Tyvärr har man blivit det. Hemma när någon annan får en smäll mot huvudet är jag ganska snabb på plats och kollar läget. Jag vet själv hur det känns att vara i den situationen.

Hjärnskakningar har förstört många idrottares karriärer – hur känner du när du läser om andras öden?

– Det är så klart jättehemskt med alla typer av skador men just när det gäller huvudet kan vissa få men för livet och därför känns det lite otäckt. Men det är bra att man belyser ämnet och forskar mer. Att läkarteam kring matcher och så där får ta sina beslut och att de får ta tid på sig tycker jag är viktigt. För egen del har jag upplevt att de har koll. Jag vet inte hur det har varit för andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.