Joel Andersson, Oscar Hiljemark och Jacob Rinne. Foto: Bildbyrån

Trio kallas in till landskampen mot Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Fem spelare kan inte komma till Köpenhamn.

Lösningen på problemet med de brittiska karantänreglerna hittar förbundskaptenen Janne Andersson i – Danmark.

Trion Jacob Rinne, Joel Andersson och Oscar Hiljemark blixtinkallas till samlingen.

Victor Nilsson Lindelöf, Robin Olsen, Emil Krafth, Ken Sema och Filip Helander, samtliga med brittiska klubbadresser, stoppas från onsdagens landskamp mot Danmark i Köpenhamn.

Själv sitter förbundskaptenen i hemkarantän sedan en närstående familjemedlem testats positivt för covid-19.

Herrlandslaget i fotboll

Det är rörigt, för att prata janneanderssonska.

Men det som såg besvärligt ut efter den brittiska regeringens påbud i helgen, om att personer som vistats i Danmark måste sitta i två veckors karantän vid återkomsten till Storbritannien, löste sig snabbt och smidigt.

”Det är snabba ryck”

Jacob Rinne, Joel Andersson och Oscar Hiljemark har samtliga landslagserfarenhet – större eller mindre – och blir nu aktuella för spel i landskampen som måste stökas av på grund av tidigare träffade avtal. Landskampen var från början planerad som ett EM-genrep för båda nationerna den 7 juni.

”Samtliga tre spelare har varit med oss tidigare i olika sammanhang och det gör att inkörningen blir kort vilket är bra då det är snabba ryck med match redan på onsdag”, säger Andersson till fotbollförbundets webbplats.

Rinne är förstemålvakt i Ålborg och har tre A-landskamper sedan tidigare. Hiljemark är ny i Ålborg dit han anslöt så sent som förra månaden. Den centrale mittfältaren står noterad för två mål på 28 A-landskamper och deltog i VM-slutspelet 2018.

Joel Andersson är inne på sin tredje säsong i regerande danska mästarklubben FC Midtjylland. Andersson har spelat fem A-landskamper.

Tre aktuella mot Danmark

Av de fem stoppade spelarna från Storbritannien var tre i hög grad aktuella för onsdagens landskamp på Brøndbystadion: Emil Krafth, Ken Sema och Filip Helander.

Victor Nilsson Lindelöf och Robin Olsen är påtänkta för Nations League-mötena med Kroatien på Friends arena på lördag och mot Frankrike på Stade de France i Paris på tisdag i nästa vecka och skulle inte ha startat mot Danmark.

Janne Andersson, som lämnar över till assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren mot Danmark och Kroatien, har aviserat att han gör som vid förra samlingen. Det innebär att han, likt mot Ryssland då, matchar ett starkt reservbetonat lag mot danskarna.

Danmark har än större problem med de nya, hårda brittiska restriktionerna. Sju spelare med klubbtillhörighet i England missar matchen mot Sverige.

Nio nya i danska truppen

Det handlar om målvakterna Kasper Schmeichel (Leicester) och Jonas Lössl (Everton), mittfältarna Pierre-Emile Højbjerg (Tottenham) och Mathias Jensen (Brentford) samt backarna Henrik Dalsgaard (Brentford), Andreas Christensen (Chelsea) och Jannik Vestergaard (Southampton).

Förbundskaptenen Kasper Hjulmand har kallat in nio ersättare.

Danmark möter Island och Belgien i Nations League efter landskampen mot Sverige.

KLIPP: Fotbollsstudion om Cajuste: ”Läge att testa honom mot Danmark”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet