Foto: TT

Uefa hotar att lämna Fifa

Uppdaterad
Publicerad

Uefas president Michel Platini hoppas att Sepp Blatter röstas bort som Fifas dito i fredagens planerade omval – annars hotar de Europeiska länderna att lämna Fifa. – Om det blir så (Blatter blir kvar), så måste vi sätta oss och prata. Och vi är öppna för alla möjligheter, sade Platini på en presskonferens.

Michel Platini och Uefa mötte pressen på onsdagen och det var ett tydligt budskap man levererade: Sepp Blatter måste bort.

– Någonting måste hända, vi kan inte fortsätta att ha det så här med Fifa. Jag är orolig för honom (Sepp Blatter) och det är min plikt att berätta för min vän när någonting är fel.

Men Platini själv tror inte att så blir fallet. Av de totalt 209 röstberättigade länderna i Fifa krävs en majoritet på 105 för en kandidat att bli vald. I Platinis egna förbund, Uefa, är majoriten mot Blatter, men även om samtliga Uefaländer (54) röstar på Blatters konkurrent Prince Ali bin al-Hussein, saknas ytterligare 51 röster. Och om man räknar med att några europeiska länder lär rösta på Blatter, blir röstglappet för stort för att täppa till. I alla fall om man tror Platini.

Blatter fortsatt stark

–Jag tror han (Blatter) är för stark och har för många personer bakom sig. Men tidigare i andra förbund var tongångarna ”vi stödjer Blatter”. Nu är tongångarna mer öppna i alla fall. Det är en bra sak.

Och om det blir som Platini tror finns en risk att han och hans förbund lämnar Fifa helt och hållet.

– Vi kan inte fortsätta så här. Om det blir så (att Blatter blir omvald) kommer vi sätta oss ner och ha en diskussion. Vi är öppna för alla möjligheter, sade han på den direkta frågan om Ueafa kan lämna Fifa.

– Jag hoppas att det inte blir så, jag vill inte det. Men vi är en demkokratisk organisation och vi kommer diskutera det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

FIFA

Mer i ämnet