• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Anthony Elanga. Foto: Bildbyrån

Uefa lägger ner utredning om rasism mot Elanga

Uppdaterad
Publicerad

Anthony Elanga hävdade att han utsatts för rasism av en motståndare i U21-landskampen mot Italien.

Nu väljer Uefa att lägga ner utredningen.

”Jag är såklart väldigt besviken, jag vet vad jag hört och vad som hände”, säger Elanga till förbundets webbplats.

Det var efter 1–1-matchen mot Italien i kvalet till U21-EM som Manchester United-talangen Anthony Elanga vittnade om att en spelare i motståndarlaget riktat en rasistisk kommentar mot honom.

Svenska fotbollförbundet (SvFF) skrev på sin hemsida att man skickat ärendet vidare till domare och matchdelegat, och valde därefter att polisanmäla händelsen.

Kort därefter meddelade Europeiska fotbollsförbundet Uefa, som ansvarar för kvalet, att de inlett en utredning.

Under måndagen kom dock beskedet att man valt att inte ta ärendet vidare till Uefas disciplinära kommitté.

”SvFF har tagit detta på största allvar. Det var bra och viktigt att både vår personal på plats och spelaren agerade och berättade om vad som inträffat för domare och matchdelegat. Att UEFA nu inte väljer att ta detta vidare till sin disciplinära kommitté tycker vi är beklagligt. Det råder inget tvivel om vad spelaren har uppfattat och vi kommer att överklaga beslutet”, säger Tobias Tibell, chefsjurist på Svenska fotbollförbundet.

Elanga är bekymrad över Uefas beslut.

”Jag är såklart väldigt besviken, jag vet vad jag hört och vad som hände. Jag hoppas att överklagan kan leda till något. Jag är tacksam över stödet jag fått från mina lagkamrater och förbundet”, säger Anthony Elanga.

MER U21-LANDSLAG: Här räddar Tim Prica viktig poäng (12/10)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.