Lars-Christer Olsson tror att coronaviruset kommer att få påverkan i flera år. Foto: TT

Uefa-svensken: ”Kommer att påverka i två, tre år”

Uppdaterad
Publicerad

Den pågående coronapandemin kommer att påverka den internationella fotbollen i två, tre år. Det tror den svenske Uefa-delegaten Lars-Christer Olsson.

EM för herrar har skjutits upp från i sommar till nästa sommar, 2021. Det har i sin tur gjort att damernas EM skjutits fram ett år till sommaren 2022. I slutet av 2022, 21 november-18 december, är det tänkt att herrarnas VM i Qatar ska avgöras. Med tanke på utvecklingen är det ett högst osäkert projekt.

– Kalendern kommer att påverkas i två, tre år tror jag. Om viruset kommer att utvecklas i en ännu värre riktning än vad som sker nu kommer det definitivt att bli ett problem med den internationella kalendern, säger Olsson enligt Reuters.

Corona och idrott

Just placeringen av Qatar-VM som ett höst/vinter-mästerskap på grund av värmen, första gången det sker, är en utmaning.

Sydkoreanska ligan först att återstarta

– Flera av mästerskapen har flyttats fram ett år och VM i Qatar kommer mitt i den europeiska ligasäsongen. Det gäller att kunna klämma in både de nationella ligaspelen och internationella turneringar. Vi får helt enkelt vänta och se hur viruset kommer att påverka tävlingsverksamheten, säger Olsson.

Den sydkoreanska ligan kommer att återuppta säsongen den 8 maj utan publik efter att ha varit nedstängd i två månader. Tyska Bundesliga kan återstarta utan publik i maj. Den franska ligan kommer inte att spela klart säsongen 2019-20 utan den ställs in. Det återstår att besluta om ligaguld och upp- och nedflyttningar. De belgiska och nederländska ligorna har också avslutat sitt ligaspel.

I Sverige kommer Svenska Cupen att återupptas 1 juni och allsvenskan återstarta 14 juni, utan publik.

Uefa har även att administrera Europa League och Champions League genom coronakrisen.

ARKIV: Karl-Erik Nilsson om EM 2022: ”Logiskt” (23 april 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet