Foto: TT Nyhetsbyrån

Ukrainsk fotbollsklubb åker ut på fredsturné

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainska fotbollsklubben Sjaktar Donetsk kommer spela en rad välgörenhetsmatcher med en regeringsstödd ”global turné för fred”.

Pengarna som samlas in kommer gå till Ukrainas militär i kriget mot Ryssland.

Truppen har samlats i Turkiet för att förbereda sig inför matchen på lördag mot Greklands ligaledare Olympiakos. Matcherna kommer även samla ihop pengar för ukrainska flyktingar.

– Fotbollsdiplomati kommer hjälpa oss involvera miljontals fans runt om i världen i att hjälpa Ukraina, vilket är väldigt viktigt. Med den här turnén kommer vi fortsätta dra uppmärksamhet till Rysslands aggression mot Ukraina och samla in mer pengar till den ukrainska armén, säger ukrainska utrikesministern Dmytro Kuleba.

Flera klubbar erbjuder sig

Sjaktar ska även spela mot turkiska Fenerbahce, kroatiska Hajduk Split och polska Lechia Gdansk, fler motståndare har ännu inte bekräftats.

Flera fotbollsklubbar runt om i Europa har erbjudit att spela matcher mot ukrainska klubbar och vara värdar till ungdomsspelare efter att fotbollen stängdes ner när Ryssland invaderade Ukraina i februari.

Olympiakos har marknadsfört matchen som ”Fotboll för fred – stoppa kriget i Ukraina”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.