Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto. Foto: TT Nyhetsbyrån

Ungersk minister hyllar Uefa: ”De har sunt förnuft”

Uppdaterad
Publicerad

Uefa förbjuder München att lysa upp stadion i regnbågsfärger då Tyskland möter Ungern ikväll. Det beslutet välkomnas av den ungerska utrikesministern Peter Szijjarto.

”Tacka gud för att de europeiska fotbollsledarna har sunt förnuft”, säger han i ett uttalande till AFP.

Förra veckan godkände parlamentet i Ungern en lag som förbjuder spridandet av information som anses främja homosexualitet bland unga.

Det fick stadsfullmäktige i München att ansöka om att lysa upp arenan i regnbågsfärger då Tyskland möter Ungen i den avslutande gruppspelsmatchen ikväll.

Fotbolls-EM

Men ansökan avslogs med motiveringen att det är politiskt. Det köper inte Tysklands utrikesminister Heiko Maas. Den ungerske premiärministern Viktor Orban skulle egentligen ha suttit på hederläktaren i kväll men har avbokat sin resa, skriver tyska medier.

”Politisk provokation”

”Det är sant att fotbollsplaner inte handlar om politik. Det handlar om människor, om rättvisa, om tolerans. Därför skickar Uefa fel signaler”, skriver Maas på Twitter.

Szijjarto har motsatt åsikt i frågan.

”Uefas ledarskap tog rätt beslut genom att inte hjälpa till med en politisk provokation mot Ungern”, skriver han.

Uefa försvarar sitt beslut

Under onsdagen gick Uefa (europeiska fotbollsförbundet) sedan ut och försvarade sitt agerande.

”Vissa har tolkat Uefa:s beslut att avslå Münchens förfrågan som politiskt. Tvärtom var förfrågan i sig politisk då den var kopplad till det ungerska fotbollslandslagets medverkan i kvällens match i Tyskand”, skriver man på sociala medier.

Det europeiska fotbollsförbundet har även bytt färgerna i sin profilbild på Twitter till regnbågsfärgerna.

KLIPP: Janne Andersson: ”Bedrövligt”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet